VadeVi
La verema d’enguany serà similar a la del 2015, segons l’INCAVI

El Departament d’Agricultura, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, ha fet una previsió de com serà la collita d’aquest 2016, ara que ha començat la temporada de recollida en diversos punts de la geografia catalana. Els primers raïms es veremaven el 8 d’agost a la DO Costers del Segre i a l’àrea vitícola del Penedès apta per a DO Penedès, DO Catalunya i DO Cava. Les varietats que s’estan veremant en aquestes zones són les primerenques chardonnay i pinot noir -que s’utilitzen per a l’elaboració de vins base d’escumosos-, i algun moscatell de gra menut.

Altres varietats per a elaborar vins tranquils i en altres regions vitícoles es preveu que comencin a collir durant la segona quinzena d’aquest mes d’agost. En general, però, no es preveu un avançament de la verema respecte l’any passat.

Pel que fa al ritme de maduració, s’està accelerant en les varietats primerenques i en tipus de sòls en situació d’estrès hídric, però s’espera que el raïm es pugui collir en el seu grau òptim de maduresa.

En el cas de les varietats més tardanes, dependrà de la climatologia dels propers dies per poder valorar la seva maduració perquè no totes tenen igual grau de resistència a la sequera. En les varietats que aguanten més la sequera està previst que la polpa maduri al mateix ritme que la pell i que hi hagi una bona concentració d’aromes i color.

El raïm es manté, en general, en bon estat sanitari malgrat que algunes zones s’han vist afectades per les calamarsades o el míldiu. Les condicions d’humitat – precipitacions – i temperatura poden influir en l’equilibri d’àcids i sucres, en la maduresa química, però es creu que la qualitat serà molt bona.

Segons les primeres estimacions de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) es preveu una collita similar a la de l’any passat en el conjunt de Catalunya. Falta veure com evoluciona la maduresa física (augment de pes del raïm) encara que el nombre de raïms per cep en alguns casos és lleugerament superior a la mitjana.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa