Congrés Anual ACE

!--akiadsense-->

Set mesos després i amb un altre format, finalment els enòlegs han pogut celebrar el seu congrés anual. La segona edició del Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava que comprèn el XXXI Congrés ACE dels Enòlegs, i el XXXVII Congrés Internacional del Cava. Però aquest any de manera digital, a través de la plataforma Zoom, per adaptar-se a les noves circumstancies . Des de l’ACE-CEEC volem agrair a les més de 300 persones que ho han fer possible i que ens han donat suport, des del patrocinador Enartis , fins a l’organització, els ponents i els espectadors.

‘Noves tècniques per a vells problemes’

Aquest 2020 el cicle de conferències incidia en ‘Noves tècniques per a vells problemes’, així doncs s’han revisat alguns vells problemes a la llum de noves solucions , així com s’han trencat paradigmes establerts del món del vi, sobre els que la ciència ens ha permès ampliar coneixements.

La jornada tècnica ha donat el tret de sortida amb la presentació a càrrec de l’Il·lustríssim Sr. Pere Regull, Alcalde de Vilafranca del Penedès. El Sr. Joan Miquel Canals, president-degà de l’ACE-CEEC i el Sr. Eduard Sanfeliu, president de la Confraria del Cava. Els tres han coincidit en la capacitat d’adaptació en aquests temps de pandemia en els quals vivim. ‘Hem tret profit d’aquests moments difícils per organitzar aquest primer Congrés en línia’, comentava JM Canals. Mentre que lm. Sr. Regull remarcava la importancia de la figura de l’enòleg en l’elaboració del vins i sobretot, en el nostre territori, ‘els enòlegs tenen un paper fonamental en l’increment de la qualitat dels vins’.

En la primera conferència el Dr. Richard Marchal, Universitat de Reims, ens ha parlat sobre la ‘Revisió de la metodologia de determinació de l’estabilitat proteica’ que ens proposa estudiar un nou test proteic a 50° de temperatura i 2 hores.

El segon conferenciant el Sr. Piermario Ticozzelli CEO ENARTIS-SEPSA i d’ENARTIS WINE TECH, empresa patrocinadora del Congrés, ha parlat de ‘La gestió del calci en el vi’ i com evitar la precipitació del bitartrat de Calci amb l’addició de l’EnoCristal de Ca (tartrat de calç).

En la seva conferència, la Dra. Anna Puig, d’IRTA-INCAVI, ha presentat l’estudi sobre la utilització de pol·len com a activador sostenible en vi i cava.

Per acabar, la Dra. Mariona Gil, professora assistent de la Universitat de Xile. Ens ha explicat les diferències que ens trobem en un vi que fermenta en diferents dipòsits; un d’inoxidable, un de polietilè, un de ciment i un d’argila.

El Sr. Salvador Puig, Director General de l’INCAVI, ha tancat la sessió tècnica amb unes paraules, remarcant que davant dels reptes que ens planteja la pandèmia, s’han creat nous valors com la proximitat. També ha fet referència al suport del departament d’agricultura al Cava.

Lamentem i demanem disculpes pels problemes tècnics que s’han produït amb la ponència de la Dra. Adeline Vignault, Universitat de Bourdeaux-Universitat Rovira i Virgili. Que ens havia de parlar sobre l’estudi de funcionalitat dels tanins, nous horitzons. Ben aviat penjarem el material tècnic de les conferències en el nostre web i el podreu revisar.

No s’ha pogut celebrar el tast diferencial de Prosecco i els Premis ‘Nit de l’Enologia’

En horari de tarda estava previst realitzà un tast diferencial en format presencial de manera simultània en tres ubicacions, la Wine Business School a Vilafranca del Penedès, la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona i en la Confraria del Cava Sant Sadurní a Subirats. Al final de l’acte presencial s’havia de fer el lliurament dels premis que tradicionalment s’atorguen durant La Nit de l’Enologia en reconeixement a la labor i mèrits de professionals vinculats al món vitivinícola.

Per raons de les restriccions decretades per les autoritats, a causa de la pandèmia, el tast diferencial de Prosecco de la tarda, així com el lliurament de premis de La Nit de l’Enologia , van quedar ajornats la setmana passada, fins a nova informació.

Nou comentari

Comparteix