VadeVi
L’ajornament de Prowein pel coronavirus fa perdre fins a 100.000€ als cellers catalans
  • CA

!--akiadsense-->

Els bitllets estaven comprats, els hotels reservats i les reunions concertades. Tot a punt per participar a la fira Prowein que s’havia de fer a Dusseldolf entre el 15 i el 17 de març de 2020. Només sota el paraigües de la marca Catalunya que promou el departament d’Agricultura hi havia prop de 100 cellers que ja havien confirmat la seva participació i ara cada un d’ells ha perdut entre 1.000 i 1.500 euros de mitjana en transport i allotjament. Un total de prop de 100.000 euros.

La pandèmia del coronavirus i les mesures extremes de prevenció imposades pel govern alemany, han provocat l’anunci d’ajornament, però ningú descarta que finalment la fira s’acabi anul·lant.

Des de Prodeca, l’empresa pública adscrita al departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya estan a l’espera de les noves informacions que arribin de Messe Düsseldorf, l’empresa que organitza la fira. L’espai està contractat i el muntatge dels estands està concedit, per concurs públic a una empresa catalana. En total la despesa arriba als 300.000 euros. En cas d’anul·lació de la fira, Ramon Sentmartí, director de Prodeca explica en declaracions a Vadevi, que la part corresponent a l’espai de la fira “entenem que la recuperarem, el que no està tan clar és la part de despesa de muntatge. Estem mirant legalment com quedaria”.

Més enllà de la despesa econòmica i de les pèrdues que suposa hores d’ara l’ajornament de Prowein, la cita és molt important pel vi català. Sentmartí recorda que “és la fira amb més presència catalana després d’Alimentari i històricament els estans estan molt ben situats. A més pels cellers és molt més interessant està sota l’empara d’un territori que no pas aïllats enmig d’altres cellers”.

Pels cellers, en cas d’anul·lar-se també seria un problema per fer negoci. Anna Espelt, del celler Espelt, explica a Vadevi que ja han començat a reprogramar les reunions que tenien previst fer durant la fira. “Prowein és una de les millors fires a nivell mundial i és una llàstima aquest ajornament”, assegura.

En aquests mateix sentit s’expressa Rosa Domènech del celler Xavier Clua. “És una fira molt profitosa per tothom. Que es faci al centre d’Europa permet que hi vagi gent de tot arreu”, explica.

Maite Esteve, de Vins El Cep, diu que “Prowein és el lloc perfecte per quedar amb els nostres distribuidors internacionals. De fet ja teníem reunions concertades, fins i tot amb algun importador asiàtic”.

Així les coses, el centenar de cellers catalans que tenien previst ser a Dusseldorf entre el 15 i 17 de març es troben ara amb la situació incerta d’intentar recuperar els seus diners de vols i hotels, però sense saber si poden negociar noves dates o si en canvi ja ho han de donar tot per perdut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa