VadeVi
L’aroma de ‘palote’ en un vi, maduixa cremosa
  • CA

!–akiadsense–>

La descripció d’un vi, només del líquid, no és fàcil. El procés d’elaboració fa que tant les aromes que desprèn com els gustos que té siguin molts i diversos. Fer-ne la descripció és feina dels professionals. De fet la complexitat del tast és tanta que per fer-la objectivament calen anys d’estudi tal com han fet des de l’Incavi que tenen un panel de tast que pràcticament valora els vins com si fossin màquines. Ho explicàvem en aquest reportatge.

Els consumidors però el que han de fer és gaudir del vi sense més complicacions i valorar si els hi agrada o no. Ara bé, hi ha professionals que per intentar que tothom es pugui acostar al vi recorren a descriptius comuns. És el que li ha passat aquesta setmana a l’escriptora Bel Olid, que explicava al seu Twitter que prenent un vi rosat de Llopart, havia après que el vi pot fer olor de ‘palote’.

Quan ens diuen que un vi fa olor de ‘palote’ vol dir que ens podria recordar a un caramel molt famós als anys 80. Palotes és la marca amb la que es venen uns caramels cremosos amb forma de pal, que tot i que encara es venen van tenir el seu moment esplendorós fa 40 anys. Ara n’hi ha de tots els gustos però aleshores només eren de maduixa.

Els Palotes de maduixa són uns clàssics dels anys 80
Els Palotes de maduixa són uns clàssics dels anys 80 | Cedida

!–akiadsense–>

“La gent que fa servir aquesta fórmula per descriure una aroma es refereix al caramel, explica la sommelier Meritxell Falgueras. Afegeix que “és típica de maceracions carbòniques. Per tant no té a veure en general amb quina varietat s’ha fet el vi sinó amb la seva elaboració”. La maceració carbònica consisteix en deixar que els grans de raïm fermentin sense aixafar-los. Entre d’altres el que s’aconsegueix així és un vi molt afruitat.

Per la directora tècnica dels Premis Vinari, Ester Bachs, l’aroma de ‘palote’, vindria a ser “aquella que ens recorda als caramels de Palote, però també de piruleta vermella, de pega dolça vermella i que dona sensacions dolces i cremoses en boca” i precisa que “la podem trobar en vins rosats i negres joves, en perfils agradables i fàcils de beure”. Falgueras, explica que aquests vins li encanten perquè “conviden a l’estiu i es poden servir més fresquets”.

Ara bé, no tothom creu que fer servir descriptius comuns ajudi a entendre millor el vi. Per Cèsar Cànovas, “dir que un vi fa olor de ‘palote’ ens allunya del consumidor i no ens ajuda gens als sommeliers a treure’ns aquesta imatge de que venen fum”. El sommelier i professor de sommelieria del CETT i de la Wine Business School, recorda que el vi s’hauria d’explicar a través de les històries que l’envolten. “És que a vegades els sommeliers semblem idiotes, com quan diem que un vi fa olor de ‘palote’ o que és un vi ‘canalla’. Què vol dir això exactament?”, es pregunta Cànovas i afegeix que descriure un vi amb referents propis no sempre serveix perquè no tenen perquè ser compartits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa