Ideal per emportar-se’ls d’excursió, a l’alta muntanya o a la platja, i fer-nos passar una bona estona. Estem parlant dels llibres, aquests petits plaers de butxaca que ens omplen el temps d’oci i de coneixements. Si teniu set del món del vi, aquí us deixem cinc propostes editorials catalanes que han sortit en el darrer any per conèixer i descobrir més anècdotes i curiositats dels vins, caves i vermuts del nostre país:

-“Vi català: una reivindicació històrica”, de Jordi Alcover, Jordi Abellan i Sílvia Naranjo. Preu: 16,90 euros. Editorial Viena.

Aquest llibre ens convida a conèixer el món i la història del vi català des dels seus inicis. Catalunya és terra de vinyes i vi des de fa segles. Les primeres referències del vi elaborat a casa nostra venen amb les restes romàniques, troballes de jaciments a l’antiga ciutat de Baetulo (Badalona) i al Penedès, entre d’altres. En aquest llibre, els tres autors, professionals del món del vi, ens exposen les claus històriques que expliquen els alts i baixos del sector, les renovades energies i noves esperances del patrimoni vitícola així com ens presenten els principals estils de vins i varietats del nostre país. Un llibre que no s’hauria de perdre tothom que vulgui indagar i conèixer millor els nostres orígens viticultors.

-“La Garnatxa de l’Empordà i altres vins dolços empordanesos” de Lluís Tolosa, Joan C. Martín, Eduard Puig Vayreda, Simó Serra i Rafel Sabadí. Preu: 19 euros. Editorial LTA Ediciones.

Benvingut al món dels vins dolços de l’Empordà. Vins històrics, singulars, emocionants i amb identitat. Com també descriu un dels seus autors al pròleg, Lluís Tolosa, són “Vins de sol i serena, vins extrems, autèntics vins de tramuntana. Seguiran essent vins minoritaris, però tenen un gran potencial de creixement en volum de vendes, i sobretot, en valor”. Tota una reivindicació dels vins dolços de l’Empordà que s’elaboren avui en dia en format llibre. Un altre afegit, el pròleg és de Josep Roca, del Celler de Can Roca. Un gran enamorat de l’Empordà i del seu producte de proximitat.

-“100 coses que cal saber de vins”, d’Àngel Garcia Petit. Preu: 14,20 euros. Cossetània Edicions.

Garcia Petit, enòleg i docent, vol apropar-nos al món del vi amb una visió oberta i entenedora, perquè siguem capaços de conèixer i assaborir-ne tots els matisos. Per això, amb aquesta publicació dividida en cent capítols, l’autor ens explica tot de conceptes relacionats amb el món del vi: el vi com a producte, la seva història, les varietats, les metodologies d’elaboració, els seus productes relacionats (com els tipus de taps) i recomanacions per a conservar-lo i tastar-lo, entre molts altres temes. Un bon començament per gaudir més i amb coneixement de què bevem.

-“Teoria i pràctica del vermut”, de Josep Sucarrats, Miquel Àngel Vaquer i Sergi Martín. Preu: 18,95 euros. Editorial Ara Llibres.

Tres autèntics vermuters ens expliquen tot sobre aquesta beguda tradicional tan nostra. Una petita joia en clau d’humor que ens revelarà els inicis del vermut i tot el món que l’envolta, un recorregut pels orígens al nostre país, qui encara no sap que és la ciutat de Reus el bressol del vermut? I també per les marques més emblemàtiques d’aquesta beguda i les seves característiques. D’aquesta manera, el lector anirà descobrint el perquè està de moda i perquè agrada tant. Entre anècdotes, curiositats, els imprescindibles maridatges i les receptes de combinats, el llibre us refrescarà una bona estona.

-“La vinya i el vi a Catalunya” de Jordi Llavina. Preu: 34,90 euros. Angle Editorial.

Amb una gran col·lecció de fotografies, l’escriptor i periodista Jordi Llavina ens endinsa en la cara més humana, social, econòmica i també cultural entorn del conreu de la vinya i l’elaboració de vins i caves al nostre país. Inèdits moments, quotidians i tradicionals de les feines vinícoles, de petites i grans famílies, del món rural a la indústria… Una anàlisi multidimensional que ens aproparà a aquest sector des de diferents punts de vista i gràcies a la recerca dels arxius particulars i públics de l’autor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa