VadeVi
L’elaboració dels Caves de Guarda Superior serà 100% ecològica el 2025
  • CA

La Denominació d’Origen Cava anuncia que l’any 2025 l’elaboració dels Caves de Guarda Superior, categoria que engloba els Caves Reserva (mínim de 18 mesos de criança), Gran Reserva (mínim de 30 mesos de criança) i Caves de Paratge Qualificat (fruit d’un paratge especial i amb un mínim de 36 mesos de criança), serà 100% ecològica.

Aquesta fita, segons la DO, és fruit de la nova normativa de la qual s’han dotat amb l’objectiu de reforçar els seus pilars qualitatius apostant per l’ecològic, les llargues criances, vinyes amb una edat mínima de 10 anys, producció limitada a 10.000 quilos de raïm per hectàrea i menció de l’any de collita a l’ampolla i rigorosa traçabilitat (garantia des de la recol·lecció del raïm fins a l’embotellament).

Tot plegat, afegeixen, amb l’interès de garantir la conservació del territori i el futur del sector per les generacions venidores, afermant la tendència en auge de l’ecològic, que no deixa de guanyar pes dins de la pròpia DO. Javier Pagés, president, confirma que “la D.O. Cava està evolucionant. El nombre d’ampolles de Cava ecològic produïdes arriba ja les 13.780.711 unitats, un 34,09% de les quals correspon a Cava ecològic Premium“. Destaca el gran esforç que està realitzant la DO per impulsar el desafiament de la producció ecològica. “Sabem que tan el consumidor com el mercat ho demanen. Aquesta cura i preservació del territori és una cosa amb la qual ens sentim plenament identificats”.

La DO Cava cap a la producció ecològica, un món més sostenible i respectuós amb el medi ambient

L’aposta de la D.O. Cava per l’ecologia i la biodinàmica ha centrat aquest dimecres la taula rodona “La D.O. Cava cap a la producció ecològica, un món més sostenible i respectuós amb el medi ambient“, moderada per Álvaro Ribalta MW. Durant la sessió, en la qual cinc cellers ecològics i biodinàmics de la DO Cava han analitzat els aspectes més destacats de l’ecologia aplicada a la vinya i al celler, des de la gestió de la terra a la comercialització, concloent que els seus beneficis són extraordinaris.

S’ha fet especial èmfasi en qüestions rellevants com la conservació i el desenvolupament dels terrers, la biodiversitat i els paisatges, la gestió responsable de l’aigua o el mesurament i reducció de la petjada de diòxid de carboni o dels gasos d’efecte hivernacle que afecten l’escalfament global. També s’han posat en comú els beneficis de l’ús de materials reciclables o compostables tant en les ampolles com en el packaging (paper reciclat, tintes no contaminants i plàstics d’origen vegetal, entre d’altres).

Els interlocutors que han enriquit la taula rodona amb les seves experiències i saber fer han estat Eva Plazas (Enòloga de Vilarnau), Mireia Pujol-Busquets (Directora Adjunta d’Alta Alella), Salvi Moliner (enòleg d’Oriol Rossell), Marta Casas (enòloga de Parés Baltà), Toni Cantos (Director d’Enologia de Juvé & Camps) i Isabel Vidal (portaveu sectorial de la vinya i el vi del sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa