Aquesta és la taula de tast a l'exterior que oferien a Can Ràfols dels Caus i que ara no poden fer servir
Aquesta és la taula de tast, a l’exterior, que oferien a Can Ràfols dels Caus i que ara no poden fer servir | Can Ràfols dels Caus

!--akiadsense-->

Les noves mesures anticovid que preveuen el tancament de bars i restaurants a tot Catalunya han fet molt de mal al sector del vi que encara no s’ha recuperat del confinament de la primavera que va suposar unes pèrdues que superaven el 50% a molts cellers. Però és que l’altra font d’ingressos per aquestes empreses, que podria ser l’enoturisme, també s’ha vist afectada per les noves mesures. La resolució de la Generalitat, en el seu punt 10 diu: “Se suspèn l’activitat de restauració, en tot tipus de locals i establiments, que només es podrà prestar mitjançant servei de lliurament a domicili o recollida amb cita prèvia. S’exclouen els restaurants dels hotels i altres allotjaments turístics”.

Aquesta resolució ha generat una certa confusió entre el sector perquè no tothom té clar que es pot fer i què no, tot i que val a dir que la majoria han optat per ‘curar-se en salut’, mai millor dit i han decidit mantenir les visites però no els tastos i les degustacions.

Des de Vadevi no ha estat fàcil aconseguir la informació exacta perquè es tracta d’una activitat molt específica, però finalment fons de salut han confirmat que “els tastos o maridatges a cellers s’equiparen com una activitat de restauració i, per tant estan suspesos. No obstant, si el tast està dintre d’una activitat laboral (per a distribuïdors, per exemple) i no formen part d’activitats d’enoturisme, sí que es poden fer”.

Així les coses es pot fer qualsevol activitat al celler menys beure vi. Tot i que els cellers s’han inventat fórmules perquè pel visitant l’experiència sigui completa, són molts el que han decidit anul·lar les reserves.

És el cas de Can Ràfols dels Caus al Penedès, que s’han trobat en aquesta situació. Rosa Aguado, la seva directora, explica en declaracions a Vadevi que aquestes noves mesures han estat sobretot confoses. “Els primers dies no sabíem què havíem de dir a la gent. No teníem gens clar què és el que podíem fer i el que no. Vam consultar a Enoturisme Penedès que ens va confirmar que efectivament no podíem servir vi, ni fer tastos, ni cap tipus de degustació”, explica.

Algunes de les visites que tenien ja s’havien anul·lat perquè les completaven amb un dinar a algun restaurant de la zona, i ara s’hi afegeixen les cancel·lacions perquè no volen fer visita al celler si no han de poder tastar el vi. Aguado explica que en aquest cas els han ofert la possibilitat d’explicar-los els vins i d’emportar-se una ampolla a casa cada dues persones “però això la gent no ho vol, el que vol és l’experiència complerta al celler. Entre la restauració i això ens acabaran d’enfonsar”, explica la directora de Can Ràfols dels Caus.

La sala de bótes de Clos Figueras que encara es pot visitar malgrat les restriccions
La sala de bótes de Clos Figueras que encara es pot visitar malgrat les restriccions

!--akiadsense-->

Una situació semblant es viu a Clos Figueras a Gratallops, a la DOQ Priorat. La seva responsable Anne Cannan explica a Vadevi que estaven remuntant, “els caps de setmanes de tot el mes de novembre les habitacions que oferim com a hotel estaven plenes totes i entre setmana era més tranquil però també teníem alguna reserva, ara però ens ho han cancel·lat”. “Nosaltres podríem oferir els àpats als nostres hostes perquè tenim hotel, però ningú vol venir per estar més o menys tancat a casa”, afegeix Cannan.

Per Irene Mestre, responsable d’exportació de Colet, tot i que certament admeten que la confusió és molta i per exemple ells sí que han suspès alguna trobada amb clients, pel que fa a l’enotursime explica que “també és un tema de responsabilitat social. Molts cellers podem donar gràcies a la gran tasca de difusió i marca que ens ajuden a fer els restauradors i bars al tenir els nostres vins als seus establiments i cartes. Per tant, no m’imagino un restaurador que porta patint el 2020 que porten i que vegi a les xarxes com la gent brinda i penja fotos tastant i menjant en un celler”

A Colet al Penedès tampoc no fan tastos tot i que continuen tenint les portes obertes
A Colet al Penedès tampoc no fan tastos tot i que continuen tenint les portes obertes

!--akiadsense-->

A la DO Empordà, el celler Espelt també ha deixat de servir vi i en aquest moment s’estan ideant noves propostes enoturístiques. “De moment estem fent visites, poques, però sense tast i estem preparant activitats relacionades amb el medi i l’art que no impliquin tast de vins i també activitats en família”, relata la seva responsable, Anna Espelt. També afirma que en el moment en que van entrar en vigor les noves restriccions també van patir anul·lacions de visites.

Les vinyes d'Espelt Viticultors també es poden visitar amb seguretat, malgrat no hi hagi tast de vins
Les vinyes d’Espelt Viticultors també es poden visitar amb seguretat, malgrat no hi hagi tast de vins

!--akiadsense-->

Com dèiem ara la inventiva està a l’ordre del dia per poder mantenir una activitat que permeti un certs ingressos a uns cellers que acusen i fort el tancament del canal de la restauració. Des del celler Masroig a la DO Montsant han decidit posar en marxa una iniciativa que preveu oferir una cistella de pícnic després de la visita al seu celler, en la qual tampoc no podran tastar però també s’emportaran una ampolla dels seus vins. D’aquesta manera volen seguir les noves normes antic covid i alhora donar suport a la restauració local. També han optat per mantenir les visites sense tast però oferint una ampolla per emportar-se a casa a Can Calopa a les vinyes de Barcelona.

Així les coses, des de tots aquests cellers recorden que continuen oberts, que les visites s’han de fer amb reserva prèvia i seran en grups reduits, que sempre que es pugui les activitats es faran a l’aire lliure, que tenen punts amb líquid hidroalcohòlic i que d’una manera o d’una altra l’experiència del vi no es perdrà.

Nou comentari

Comparteix