VadeVi
Les gelades i la pluja han afectat la vinya a gran part de Catalunya

!--akiadsense-->

Unió de Pagesos preveu, en una primera valoració, que els efectes de les gelades i pluja d’aquests dies han estat desiguals per als conreus de fruita dolça, vinya i cereals a gran part de les comarques, i cal esperar per avaluar amb més dades la situació, tenint en compte que hi ha la possibilitat que també geli. El sindicat demana al Departament d’Agricultura que faci una valoració ràpida i acurada dels danys per tal que la pagesia afectada pugui per indemnitzada de manera justa.

Catalunya Central. A l’Anoia, al Berguedà, al Solsonès, a Osona i al Moianès la gelada ha estat generalitzada. Al Bages, tot i que també ha estat generalitzada, hi ha municipis que no s’han vist tant afectats, com els de la zona del pla de Bages.

A diversos municipis de les comarques centrals, com Calonge de Segarra i Pujalt (Anoia), els cereals han quedat emblanquinats.

Tot i que encara és aviat per avaluar els danys, ja que fins al moment de collir no es podran valorar les pèrdues reals, sí que se’n preveuen en varietats de cereals primerenques, com ordis que havien començat a espigar i conreus que estaven florits, com colza i pèsols. Les gelades també poden haver afectat els farratges i la vinya.

Al Camp de Tarragona, la gelada ha afectat la vinya en un 50% a Sarral (Conca de Barberà). A Capafonts (Baix Camp) hi ha una hectàrea de pomeres afectades, i a Bràfim (Alt Camp), la pluja ha afectat entre un 80 i 90% la cirera primerenca.

A les comarques de Girona, tot i que també tot i que també és aviat per fer una valoració, la gelada ha afectat conreus de vinya a diversos municipis del Baix Empordà, com Calonge, on les temperatures han estat molt baixes, però no a l’Alt Empordà, on el vent ha impedit que es gelessin. També han resultat afectats els conreus de fruita dolça al Baix Empordà, i de cereals a la Garrotxa, Gironès, la Selva i el Pla de l’Estany.

A les comarques de la plana de Lleida, en les quals moltes poblacions han registrat aquest nit temperatures sota zero, la gelada podria haver afectat de manera desigual els conreus de les zones més fondes. A la Vall del Corb (Sant Martí, Verdú, Rocafort, Nalec), una zona amb unes 1.000 hectàrees de vinya, possiblement també resultarà afectada la part més fonda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa