VadeVi
Les organitzacions agràries europees alerten de la greu crisi del sector del vi al continent
  • CA

L’entitat representant de les organitzacions agràries europees davant les institucions de la UE, COPA-COGECA, està fent sonar l’alarma sobre el futur del vi al Vell Continent. En un informe de situació, es destaca que les darreres glaçades, sumades a la pandèmia, als aranzels i a altres problemes, han creat una tempesta perfecta que pot tenir efectes devastadors per a tot el sector i que suposa una amenaça molt greu contra la qual el sector necessita ajuda econòmica i burocràtica de les institucions europees. Tot i que l’informe parla especialment de l’estat i de les perspectives de futur greus que es preveuen a França i a Itàlia, també s’explica com, a l’estat espanyol, les sequeres també fan esperar una caiguda de la producció, per bé que menys greu que la dels països que han patit les glaçades.

A principis del mes d’abril, les glaçades que van afectar algunes zones vitivinícoles de França i Itàlia van ser molt i molt greus, matant gran part de les plantacions. A França s’espera que hi hagi una collita extraordinàriament baixa, ja que han perdut el 30% de la collita, 2.000 milions d’euros només en producció primària i que podrien arribar al 6.000 milions en cost total. A la Toscana, per la seva banda, els agricultors temen que es perdi fins a la meitat de les noves plantacions. Aquesta situació, que ja seria molt dura per sí sola, arriba quan el tancament del sector hostaler i la pràctica desaparició de l’enoturisme a nivell europeu ha eliminat la demanda dels vins de gamma alta i tot el valor afegit de les activitats culturals al voltant de la vinya i el vi, donant encara un altre cop a un panorama que ja era precari. Tot això, diu l’informe, se suma a una caiguda del consum de vi i a una disminució del valor i el volum de les exportacoins, creant un augment de les existències que perjudica el mercat.

Tot i que les glaçades no han tingut un impacte igual a tota Europa i hi ha països que no les han patit, l’informe recorda que, per exemple, les sequeres faran caure igualment la producció de l’Estat. Per totes aquestes raons, COPA-COGEGA demana a les institucions europees una aportació extraordinària de fons que equivalgui al pressupost anual dels programes estatals de suport al sector, a més d’instruments per gestionar la crisi un any més. A més, i per poder superar aquesta situació tan complexa i poder planificar el futuro, també demanen que s’ampliï la validesa de les autoritzacions de plantació i replantació de vinya que caduquen aquest 2021. Tot plegat, un moment que pot ser decisiu per un de les indústries amb més història del continent europeu però que, en aquests moments, es troba en un moment molt delicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa