
!--akiadsense-->
Aquest dilluns 3 d’abril s’han lliurat els Premis Cartavi de l’edició 2016 en un acte que ha reunit un centenar de persones al Reial Palau de Pedralbes i que ha comptat amb l’assistència, entre d’altres, de la Consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, i el President de l’Associació Vinícola Catalana -organitzadors del certamen-, Valentí Roqueta, així com altres autoritats i diversos presidents de les Denominacions d’Origen d’arreu del país.
El certamen premia aquelles cartes de restaurant que tenen major presència de vi català. I, un any més, l’avaluació s’ha fet diferenciant els restaurants per categories: “A”, identifica els restaurants de més de 40 euros; “B”, els restaurants d’entre 20 i 40 euros; i “C” els qui ofereixen menús de màxim 20 euros. Dels cinquanta cellers finalistes, els guanyadors, per comarques i categories, han estat els següents:
Categoria A: Hotel Villaretiro de Xerta
Finalistes: Can Batista de Sant Carles de la Ràpita i l’Antic Molí d’Ulldecona
Categoria B: El Cairat, de Falset
Finalistes: Hostal Sport de Falset i Nou Moderno de Vilalba dels Arcs
Categoria C: Restaurant Piscolabis de Móra d’Ebre
Finalistes: Al Costat del Museu del Vendrell, Xivarri Tasca de Reus i Can Josep de Bot
Categoria A: La Boscana, Bellvís
Finalista: L’Estel de la Mercè de Lleida
Categoria B: Lo Ponts, de Ponts
Finalistes: Casa Masover de Buira, La Huerta de Lleida i Resquitx de Golmés
Categoria C: 2007 Restaurant de la Fuliola
Finalistes: L’Era del Salasse de Salàs de Pallars i La Cabana d’En Geli de Solsona
Categoria A: Vicus de Pals
Finalistes: La Calèndula de Regencós i Es Portal Hotel Gastronòmic de Pals
Categoria B: Llevataps de Girona
Finalistes: Bocam de Figueres; Mas Romeu de Lloret de Mar i La Quadra de Maçanet de Cabrenys
Categoria C: Cal Músic de Figueres
Finalistes: Macabeu de Palamós i Brots de Vi de Girona
Categoria A: Ospi, Sallent
Finalistes: Restaurant L’Ó de Sant Fruitós del Bages; Cal Ton de Vilafranca i Ca l’Ignasi de Cantonigrós
Categoria B: El Cigró d’Or, Vilafranca del Penedès
Finalistes: L’Era d’Arenys de Munt; Hostal Abad Cisneros de Monestir de Montserrat; Vinnari d’Igualada
Categoria C: La Gurmeteria, de Terrassa
Finalistes: Restaurant Diagonal de Pineda de Mar; Clos d’En Pep de Sant Pere de Riudebitlles i Il Picarolo de Sant Sadurní d’Anoia
Categoria A: Windsor
Finalistes: La Taberna del Clínic i Roca Moo
Categoria B: La Llavor dels Orígens
Finalistes: Topik, Restaurant 2254
Categoria C: Ajoblanco
Finalistes: Taperia Princesa i l’Anxoveta
Enguany, a més, s’ha lliurat el Premi Cartavi especial al reconegut sommelier Josep Roca, del Celler de Can Roca de Girona. Roca ha agraït la menció dient que és “un afortunat de poder ensenyar el que fem al món”. “El panorama dels cellers ha canviat moltíssim en els últims anys i em sento molt orgullós de ser-ne ambaixador”, ha afegit.
Valentí Roqueta feia aquest balanç de l’actual edició: “Estem molt satisfets d’aquesta vuitena convocatòria que ens permet un any més continuar estrenyent els llaços entre cellers, restaurants i consumidors. Creiem que fa falta aquest tipus d’accions per a empatitzar més amb el consumidor final i donar-li a conèixer els vins tan singulars i excepcionals que es fan a Catalunya”. I afegia: “El vi és el fil conductor de la història d’un país i ensenya el cantó més humà de les persones que el fan”.
El jurat de l’edició d’enguany ha estat format per Ramon Sentmartí, Director General de Prodeca, Anna Vicens, Presidenta de l’Associació de Sommeliers de Catalunya, Pere Chias, President del Gremi de Restauració de Catalunya, Paco de la Rosa, Vocal l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Domingo Valiente, Secretari General de FIVIN, Xavier Agell, Coordinador General de l’INCAVI i Xavier Pié, President la D.O Catalunya. Tots ells han analitzat i decidit els guanyadors entre els 50 restaurants finalistes que havien escollit els jurats territorials.
Els Premis CARTAVI estan organitzats per l’Associació Vinícola Catalana amb l’objectiu de fomentar la presència dels vins catalans a les cartes dels restaurants ubicats a Catalunya, així com promocionar el coneixement dels vins elaborats a les zones vitivinícoles catalanes. Es pretén animar a consumidors, restauradors i sommeliers a potenciar el consum vi de la nostra terra, en especial, als restaurants del territori català. CARTAVI compta amb la col·laboració de l’INCAVI, de l’Associació Catalana de Sommeliers i de FIVIN.