VadeVi
Les vinyes d’Espelt frenen l’expansió de l’incendi a Roses
  • CA

El foc que ha cremat en les darreres hores la zona de Roses per fi s’ha estabilitzat. Fa poc minuts que ho confirmaven els Bombers de la Generalitat a través del seu perfil de Twitter, on també apuntaven que ara mateix hi ha actives 54 dotacions terrestres i 3 mitjans aeris que s’afanyen a remullar el perímetre “per evitar revifalles“. Segons els Agents Rurals, la superfície afectada ha estat de 392 hectàrees.

La vinya, un dels cultius més efectius per frenar el foc

L’entorn del municipi de Roses té algunes parcel·les de vinya i davant la pregunta de quins cultius hauria afectat l’incendi, el cap de la Regió d’Emergències de Girona, Jordi Martín, confirmava que “una zona de vinyes hauria frenat l’expansió de les flames”. I afegia: “De fet, aquest és un dels cultius més efectius per aturar la propagació del foc”.

“Una bona feina preventiva”

Martín es referia a les vinyes del celler Espelt Viticultors. La seva propietària, Anna Espelt, comenta a Vadevi que sent “un batibull d’emocions” perquè malgrat la mala notícia del foc i de la seva afectació, finalment “les flames han trobat fre a la nostra finca de Cap de Creus, i això és una bona notícia perquè demostra que la nostra feina com a cuidadors del paisatge ha estat ben feta”. El cert, explica, és que en el moment d’adquirir la finca havien estudiat els pros i els contres de l’entorn, i entre les dificultats hi havia la possibilitat que s’hi calés foc.

“Ja havíem previst què calia fer i com havíem d’actuar en cas d’haver-nos d’afrontar a aquest escenari”, explica Espelt. I detalla que es refereix a “treballar en mosaic i a mantenir el nivell de biomassa inflamable molt baix”. I malgrat, com deia, “és una mala notícia que finalment hagi arribat el foc, ens sentim orgullosos de poder dir que s’ha aturat perquè hem fet una bona feina preventiva“. “Veient bufar el vent del nord, que la situació es descontrolava…, sense aquesta prevenció, el territori hauria patit molt més”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa