VadeVi
Les grans famílies del vi es reuneixen al Penedès
  • CA

Cellers Torres ha acollit a les grans famílies del vi europees, en la trobada anual de les Primum Familiae Vini (PFV), associació que aglutina onze cellers centenaris de prestigi internacional. Setanta persones de diferents generacions i procedents de França, Itàlia, Alemanya, Portugal i Espanya, es van citar a Vilafranca del Penedès durant tres dies amb l’objectiu de reforçar vincles, intercanviar experiències i coneixements, i transmetre les tradicions i valors de l’empresa familiar a les noves generacions.

És la tercera vegada que Torres fa d’amfitriona de les famílies del vi, coincidint amb els anys en què ha assumit la presidència rotatòria d’aquesta associació única en el món del vi. Mireia Torres, cinquena generació i directora de R+D+i, així com dels cellers Jean Leon i Torres Priorat, ha estat la presidenta durant l’últim any, mentre que el seu pare, Miguel A. Torres, ho va ser el 1993-1994, just després de constituir l’associació, i el seu germà Miquel Torres Maczassek, actual director general, el 2005-2006. La presidència l’assumeix a partir d’ara, i fins el juliol del 2017, Egon Müller, propietari d’Egon Müller-Scharzhof de la regió de Mosel·la, a Alemanya.

Per a Mireia Torres: “PFV representa una oportunitat per compartir experiències, know-how i els valors de les diferents generacions; una oportunitat per unir forces i per anar més enllà del que podríem fer sols. Al cap i a la fi, tots ens enfrontem a dificultats semblants en un món tan canviant: compartint coneixements, podem progressar més ràpid i marcar el camí per a futures generacions”.

Durant la seva estada, els assistents han recorregut el Penedès i visitat els cellers de Torres i de Jean Leon i algunes de les vinyes emblemàtiques, han conegut els projectes en els que està treballant la firma i han tastat algunes varietats ancestrals que Torres ha recuperat i vinificat de forma experimental, així com nous vins que sortiran properament al mercat. La trobada també ha servit per intercanviar informació sobre aspectes comercials, d’elaboració i d’investigació, i acordar les accions que es duran a terme conjuntament en els propers dotze mesos.

Una associació que promou els valors familiars

PFV es va fundar fa gairebé 25 anys per iniciativa de Miguel A. Torres i Robert Drouhin, referent de la borgonya francesa. En una trobada informal el 1991, van constatar que compartien les mateixes inquietuds i preocupacions i va decidir crear, un any més tard, aquesta associació amb l’objectiu de preservar una manera de fer vi i un model de negoci: el familiar. Així, al si d’aquest selecte grup de cellerers es defineixen i promouen les tradicions i valors dels cellers familiars, i s’assegura la transmissió del coneixement, l’experiència i sobretot la passió pel món del vi a les generacions joves.

Les 11 famílies integrants de PFV, a la que només es pot accedir per invitació i unanimitat, són centenàries, tenen vinyes en propietat i elaboren vins de gran qualitat. I han sabut mantenir-se unides al llarg de generacions. La més antiga és Marchesi Antinori, de la toscana italiana, fundada el 1385 i que suma ja 26 generacions. Famille Perrin, del Vall del Roine, a França, va ser fundada el 1909 i és el membre més jove de l’associació.

De França també procedeixen quatre cellers més: Champagne Pol Roger (1849), Joseph Drouhin (1880), Famille Hugel de la Alsàcia (1639) i Baron Philippe de Rothschild, de la regió de Bordeus (1853). D’Espanya, Vega Sicilia de Ribera del Duero (1864); Dos d’Itàlia, Tenuta San Guido de la Toscana (1840), a més de Marchesi Antinori. Egon Müller-Scharzhof, de Mosel·la, Alemanya (1797), i Symington Family Estates, de Porto, Portugal (1882), completa la llista de cellers històrics que conformen les Primum Familiae Vini, a més dels amfitrions Cellers Torres (1870)

Sobre Cellers Torres

El cognom Torres està lligat al vi des de fa més de tres segles, quan la família va plantar les primeres vinyes al Penedès. al 1870. Cellers Torres té 2.432 hectàrees de vinyes, de les quals 2.000 estan a Espanya, 400 a Chile i 32 a Califòrnia. Els seus vins es poden trobar a més de 150 països. A Espanya, Cellers Torres està present en les Denominacions d’Origen Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Penedès, Priorat, Terra Alta, Rías Baixas, Ribera del Duero, Rioja i Rueda. A nivell internacional, la família Torres compta amb celler propi a Chile i a Califòrnia, a més de vinyes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa