VadeVi
L’estat hídric de les plantes pot determinar la gestió de la vinya davant el canvi climàtic
  • CA

El cultiu de la vinya és resistent i adaptat al territori mediterrani, calorós i àrid. Tot i això, pateix els efectes del canvi climàtic i hi ha en marxa estudis per tal d’analitzar com poder-ne fer front. Aquests estudis demostren que el canvi climàtic està alterant el cicle natural de la vinya: la maduració del raïm canvia i per exemple pot ser més vulnerable a plagues, les veremes cada cop s’avancen, afectacions per onades de calor, pluges torrencials, entre d’altres.

L’INCAVI duu a terme diversos estudis i projectes per adaptar aquest cultiu als efectes del canvi climàtic i aprofundir amb més informació sobre per exemple, l’aigua, les cobertes vegetals en la vinya o les varietats més òptimes. Un d’aquests projectes és l’eina Hidrovinya, una xarxa amb 22 punts d’observació que recull les dades meteorològiques i edàfiques necessàries per conèixer l’estat hídric de les plantes en vinyes del Penedès i de Costers del Segre, com a base de treball en l’adaptació de les tècniques vitícoles a les condicions provocades pel canvi climàtic.

Aquests punts estan formats per observatoris meteorològics i sensors d’humitat al sòl en cada parcel·la que recullen les dades meteorològiques i edàfiques necessàries per conèixer l’estat hídric de les plantes com a base de treball en l’adaptació de les tècniques vitícoles a les condicions provocades pel canvi climàtic. Aquesta xarxa ja fa un any i mig que està en funcionament i, a través d’un web s’analitzen i estudien les dades oferint informació precisa
que esdevé útil a l’hora de prendre decisions en la gestió de la plantació, especialment en la gestió del sòl i de la vegetació de la planta.

Així doncs, es facilita al viticultor poder fer previsions del comportament agronòmic de la vinya i millorar així la seva capacitat de reacció. En aquest projecte hi participen Gramona, Codorniu, Juve Camps, INNOVI i les Agrupacions de Defensa Vegetal de Sant Llorenç d’Hortons i de Sant Martí Sarroca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa