VadeVi
L’incendi de Llançà deixa al descobert antigues terrasses de vinya
  • CA

L’incendi de Llançà està estabilitzat i en fase de control, però ha cremat més de 400 hectàrees, la majoria de les quals dins el Parc Natural del Cap de Creus. Els bombers, per això, segueixen encara amb les tasques d’extinció definitiva.

En aquest sentit, les xarxes han bullit amb tot tipus de missatges al respecte. Des de missatges de suport als afectats, fins a crítiques a la gestió que se n’ha fet, passant per missatges solidaris en què s’oferien cases per a persones que s’han vist obligades a deixar casa seva per qüestions de seguretat.

L’usuari @Lo_tractor_rosa -del pagès Josep Castell, membre del grup Pagesos GPS- publicava a Twitter una imatge molt gràfica que deixa al descobert diverses terrasses on antigament hi havia hagut vinya i altres cultius, i comparteix una reflexió respecte a la importància de tenir cura del paisatge: “L’incendi crema i deixa al descobert terrasses, construïda per pagesos, que antigament estaven plenes de vinyes i fruiters, conservant el territori”.

En declaracions a Vadevi, Castell comenta que “davant dels incendis, el millor és tenir un paisatge mosaic que combini boscos i cultius, ja que aquests cultius són els que allunyen el perill dels focs”. I afegeix: “Som els pagesos qui garantim que hi pugui haver aquest tipus de paisatges, i si en fóssim més, incendis com aquests, no passarien o com a mínim, no prendrien aquestes magnituds”. “Els pagesos som garants del territori i si desapareixem, qui el gestionarà, els bombers? Penso que aquesta reflexió l’hauria de fer la societat”, dirà.

Cada dia som menys pagesos, i ja veurem qui queda en deu anys vista, pensant que molts dels actuals ja s’hauran jubilat”, comenta Castell. “Hem de ser més, i lluitar contra una agricultura sense pagesos”, conclourà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa