VadeVi
L’IRTA participa en un projecte internacional sobre els efectes del canvi climàtic a la vinya
IRTA i el canvi climatic a la vinya
Participants en el projecte sobre els efectes del canvi climàtic a la vinya a Porto

!--akiadsense-->

L’IRTA participa en un projecte internacional sobre els efectes del canvi climàtic a la vinya. Durant el mes de novembre es va celebrar a Porto (Portugal) la primera reunió de coordinació del projecte VISCA (Vineyards Integrated Smart Climate Application) finançat per la Comissió Europea dins del programa H2020 i que té per objectiu desenvolupar eines que permetin al viticultor una àgil i ràpida pressa de decisions sobre el maneig de la vinya.

Aquesta orientació del projecte està en la línia d’ajudar a les indústries vitivinícoles europees a ser més resistents al canvi climàtic, minimitzant els costos i els riscos mitjançant una millora de la gestió de la producció (qualitat i quantitat de producte final).

En aquest projecte, que s’ha dissenyat amb una durada de 3 anys, hi participen equips catalans (Meteosim (coordinadors), IRTA, BSC i Codorniu), italians (ISMB, UNINA, Mastroberardino), portuguesos (UPORTO, Symington), francesos (SEMIDE) i anglesos (Alpha Consult).

El paper de l’IRTA en aquest projecte és la coordinació de tota la part científica-agronòmica i fisiològica, que permeti desenvolupar models de comportament de la planta front a diferents situacions climàtiques, ambientals i agronòmiques. Aquests models s’incorporen a sistemes més complexos de presa de decisió que, juntament amb prediccions climàtiques que aporten d’altres socis del projecte, permetin predir com es desenvoluparà la vinya en aquells condicions ambientals previstes.

Aquest és un aspecte bàsic en la gestió del canvi climàtic, el poder predir el clima, però sobretot el comportament del conreu en aquestes condicions. L’interès, no tan sols científic, sinó també empresarial del projecte, es posa de manifest en la participació de tres socis “usuaris finals” com són Codorniu, concretament a les finques de Raïmat, les bodegues Symington (Portugal) i Mastroberardino (Italia).

Actualment, el primer any del projecte, s’està treballant en l’acoblament de tots els components d’aquest complex sistema d’ajuda a la presa de decisions (DSS Decision Support System), i a partir de l’estiu vinent s’entrarà en la fase de verificació en camp, i concretament a les vinyes de Raïmat hi hauran dos pilots de referència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa