VadeVi
Llopart presenta Llegat Familiar, un escumós de llarga criança en homenatge a la Jacinta i Pere Llopart

Jesi, la germana petita de la cinquena generació dels Llopart, explica emocionada des del cim de la torre que hi ha al bell mig del celler i que marca el centre de l’heretat, com els diferents indrets de la finca Llopart han estat testimonis de molts fets familiars al llarg de la historia d’aquesta nissaga. Baixem al celler i la resta dels germans Llopart, l’Imma, l’Assumpta, el Josep Maria i el Pere, van prenent la paraula, l’un darrera l’altre, per anar desbrossant poc a poc el motiu pel qual ens han convocat.

Recorden que de petits, quan jugaven, sovintejaven una vinya vella de xarel·lo que ciudava cura en Paulino, el darrer masover de Can Llopart qui ha acabat donant nom a la finca. Aquesta vinya que ocupa aproximadament una hectàrea, la vinya del Paulino, havia estat plantada als anys 30 del segle passat per l’avi Pepet, el pare del Pere Llopart i Vilarós. En aquells temps no era habitual plantar xarel·lo a les muntanyes d’Ordal, ja que hi havia la creença popular de que aquesta varietat “havia de veure el mar“. En Paulino va arrendar aquesta vinya de sòl calcari i orientació obaga l’any 1955 i la va cuidar fins a finals dels anys 70. L’any 2003, els Llopart trien aquesta vinya, molt propera a la masia familiar, per començar a experimentar amb un nou escumós, un monovarietal de xarel·lo de molt llarga criança. Els resultats són bons i l’any 2007 fan el primer tiratge amb els raïms de la vinya del Paulino.

Posats en situació i acabats els parlaments, descobreixen un objecte tapat per un drap. De sota el drap en surt l’estoig que conté la primera ampolla d’un nou escumós, l’escumós que ha sortit de la vinya del Paulino i que porta per nom Llegat Familiar. Emocionats, tan la família Llopart com tot l’equip del celler, encapçalat pel seu director general Jordi Bort, presenten la novetat com un escumós que ells qualifiquen de “vocació eterna” en homenatge al seus pares i quarta generació de la família, la Jacinta Llopart i Baqués i el Pere Llopart i Vilarós. De la primera anyada, la 2007, n’han elaborat 1.208 ampolles de 75 cl, que van degollar el mes de maig del 2021 amb 159 mesos de criança. Avui aquest escumós compta amb 165 mesos de criança. El seu preu de mercat és de 125 euros.

Mentre es va servint l’escumós, en Pere ens explica els detalls de l’elaboració. Després del tiratge que li provoca la segona fermentació a l’ampolla, cada tres o quatre li han fet un remogut per tornar a deixar les mares en suspensió, és el procés que els francesos anomenen Coup de poignée. Servit a la copa es mostra molt expressiu en nas, les notes anisades i aromes que recorden la regalèssia són les que ens donen la benvinguda, mentre les aromes de fruita molt madura van creixent del no res per fer-se un lloc en el bouquet. L’aterratge a la llengua és d’una finor extraordinària, el carbònic es manifesta de manera subtil i efímera mentre va creixent la untuositat. Una acidesa magnífica, encara molt present, li atorga frescor i fa de fil conductor de l’escumós en un pas de boca marcat per una subtil salinitat, per la textura untuosa i per les notes d’autòlisi, que sense dominar hi són ben presents. El final és llarg i caracteritzat per una més que delicada amargor, que delata el seu caràcter de brut nature.

El Llegat Familiar 2007, fill d’una anyada seca i càlida a les muntanyes d’Ordal qualificada d’excel·lent, ha sortit molt elegant, amb tots els element que conformen el seu conjunt aromàtic en perfecte equilibri. Caldrà veure com l’empremta del clima el va marcant en les anyades posteriors. En Pere ja ens avisa que l’anyada 2008 és molt diferent i també ens avança que no hi haurà anyada 2009.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa