VadeVi
L’Olivera aposta per les varietats blanques i podria plantar xarel·lo o pansalet a les vinyes de Collserola
  • CA
Can Calopa inicia una nova fase del projecte vitivinícola de Collserola
Can Calopa inicia una nova fase del projecte vitivinícola de Collserola | E.V.

!–akiadsense–>

Fer una mirada al passat per construir el futur. Sota aquesta premissa es planteja el projecte de replantar la vinya de Can Calopa, a Collserola, la finca propietat de l’Ajuntament de Barcelona d’on actualment en surt l’únic vi de la ciutat de Barcelona. L’Olivera, que gestiona la finca des de fa 10 anys, ha decidit reestructurar-la per tal de fer-la productiva buscant un relat que la vinculi amb el passat vitivinícola de la zona, en un intent de recuperar els orígens i fer-ho amb una mirada contem- porània que lliga agricultura i grans ciutats.

Així, des de fa mesos s’està treballant en diferents recerques històriques per tal d’esbrinar quines varietats eren les tradicionals de la zona, abans que la fil·loxera primer, i la industrialització després, s’enduguessin bona part d’aquest conreu. Segons aquestes primeres indagacions, les varietats de raïm blanc serien les predominants antigament en aquesta àrea a cavall entre el Barcelonès i el Vallès Occidental, on la vinya va arribar a ser molt important a mitjans del segle XIX, on aquestes comarques figuren com les comarques catalanes amb major especialització vitivinícola per davant de l’Alt Penedès, el Bages o l’Anoia (segons l’Informe del servei d’assistència tècnica per a l’actuació “Recuperació del Patrimoni local entorn a la vinya a Ripollet” elaborat per l’Ajun- tament de Ripollet i la Diputació de Barcelona al desembre del 2019).

Per això, s’estudia ara la possibilitat d’obrir-se camí en aquestes varietats, amb l’objectiu de poder produir un vi blanc de finca que recuperi el passat agrícola de Collserola. En aquest sentit, L’Olivera compta amb el suport i l’assessorament de l’Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), amb qui s’estudia conjuntament el passat vitivinícola d’aquesta zona alhora que ajudarà a L’Olivera a trobar el material vegetal original per poder re- plantar les varietats que finalment es decideixin.

Els estudis encara estan en procés però, ara per ara, les varietats que s’estan estudiant i es podrien plantar a Can Calopa són el Xarel·lo o Pansalet, el Sumoll de gra petit o el Picapoll, tot i que no es descarten varietats com el Trobat, el Monastrell o la Carinyena.

L'enòleg de Can Calopa, al costat del terreny on hi faran les noves plantacions
L’enòleg de Can Calopa, al costat del terreny on hi faran les noves plantacions | E.V.

!–akiadsense–>

Totes, varietats amb cicles de maduració mig-curts, ja que l’elevada humitat de la finca de Can Calopa i l’elevada pluviometria dels mesos de setembre i octubre no afavoreix la maduració de les varietats de cicle llarg, que les fa més sensibles a la botrytis (podridura.)

Totes, són varietats que havien tingut una presència important a l’entorn de Barcelona, segons recull la revista IACSI en un document de 1871 titulat “Catálogo de la exposición celebrada por el Instituto Agrícola Catalana de San Isidro 1871”, de Luis Justo Villanueva. En aquest document, es constata la presència de vinyes de Picapoll, Macabeu i Xarel·lo al barri de Sants de Barcelona, així com el Sumoll al barri d’Horta, a la finca del Marqués d’Al- farràs.

A l’espera de l’avanç en aquests estudis per decidir finalment les varietats que s’hi plantaran, L’Olivera iniciarà paral·lelament a finals d’abril la replantació d’1 hectàrea de vinya amb peu americà, que després serà empeltat amb el material vegetal que es decideixi. D’aquesta manera, s’anirà avançant amb el projecte de recuperació de la vinya a Can Calopa que preveu la replantació progressiva de les 3,5 hectàrees de la finca, que ja es va iniciar l’any passat amb l’arrencada i replantació de 0,4 hectàrees i que continuarà aquest any amb aquesta hectàrea més.

Per a afrontar aquest projecte, L’Olivera ha endegat la campanya de micromecenatge “Plantem un cep a Barcelona, arrelem a Collserola”, a través de la plataforma de crowdfunding Goteo.org. La campanya va arrencar el 4 de març i ja està a punt d’assolir els 16.505 euros que es fixava com a mínim per poder afrontar les despeses de la plantació. Si s’assoleix aquest mínim, L’Olivera afrontarà una segona part de campanya que planteja arribar als 24.000 euros que es planteja l’entitat com a repte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa