VadeVi
Vinyes de Barcelona, nova imatge i nou vi de la ciutat
  • CA
La nova imatge del nou vi Vinyes de Barcelona
La nova imatge del nou vi Vinyes de Barcelona

!--akiadsense-->

El vi de Vinyes de Barcelona és l’únic que es produeix a la ciutat de Barcelona, concretament a la Masia Can Calopa de Dalt, al vessant occidental de la Serra de Collserola. És allà on es cultiva la vinya i s’elabora el vi en un petit celler rehabilitat, gestionat per L’Olivera Cooperativa des del 2010.

L’estudi barceloní de disseny i direcció creativa Clase, vinculat al projecte de les vinyes de Collserola des del primer moment i L’Olivera que ara el gestiona han decidit fer un canvi radical d’imatge per a un nou perfil de vi.

L’any 2001, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar el projecte per a produir vins institucionals d’identitat mediterrània per a representar la ciutat. És des d’aquest moment inicial, quan Clase assumeix la creació de la identitat dels vins, amb les etiquetes “B” a càrrec de reconeguts artistes catalans com Antoni Tàpies o Antoni Llena entre d’altres. Cinc anys més tard, al 2006, Clase va proposar redefinir el concepte cap a un projecte de recuperació del patrimoni natural de Barcelona a l’antic conreu de la vinya a la Masia de Can Calopa. Va ser llavors quan va plantejar fer-se càrrec de la gestió a L’Olivera, que finalment va entrar al projecte l’any 2010.

Les antigues etiquetes de Vinyes de Barcelona amb els dissenys de reconeguts artistes catalans
Les antigues etiquetes de Vinyes de Barcelona amb els dissenys de reconeguts artistes catalans

!--akiadsense-->

Actualment la cooperativa gestiona les 3 hectàrees de vinya amb un programa d’inclusió social per a 20 joves amb necessitats especials (en risc d’exclusió i/o amb discapacitat), que viuen i treballen a la finca i que participen en tot el procés de producció: en el cultiu i manteniment de la vinya i també en l’elaboració al celler.

El nou vi és un cupatge de sirà i garnatxa negra veremats a mà. La novetat és que la fermentació de les dues varietat s’ha fet per separat i el cupatge, és a dir la mescla de les dues varietats, es fa després que la sirà hagi passat per botes de roure durant 12 mesos. Íñigo Haughey, enòleg de L’Olivera i responsable de Vinyes de Barcelona, explicava en declaracions a Vadevi.cat, que “des del 2003 no s’havia modificat l’elaboració d’aquest vi i hem volgut fer un canvi”.

Amb l’anyada 2016 que és la que ara ja està al mercat el que s’ha intentat, segons l’enòleg, és “mantenir l’acidesa, que és la principal tipicitat del terrer de Collserola, i alhora donar-li una estructura que abans no tenia. Que d’alguna manera sigui un vi més corpulent del que havia estat fins ara”.

La nova proposta vinícola s’acompanya d’un canvi d’imatge. Claret Serrahima, soci de L’Olivera i responsable de la imatge dels vins de la cooperativa, explicava en declaracions a Vadevi, que “s’ha passat d’una etiqueta més intel·lectual, a una altra una mica més canalla, més urbana”. El responable del disseny, Daniel Ayuso, soci i director creatiu de Clase afirma que noa nova imatge, “vol anar més enllà d’una peça estàtica o estètica de comunicació i esdevenir un retrat/relat que pugui evolucionar i comunicar d’una manera més dinàmica i continuada. No es tracta només de representar al vi, si no a la gent que el fa possible”.

És per això que s’ha dissenyat amb fotos de la gent que treballa a Can Calopa, les vinyes i els espais, tal com són, sense artificis. “Volíem que fos el més natural possible”, explica Serrahima.

Treball a les vinyes de Can Calopa al Parc Natural de Collserola
Treball a les vinyes de Can Calopa al Parc Natural de Collserola

!--akiadsense-->

De la Masia de Can Calopa en surten prop de 5000 ampolles d’aquest vi, en un inici institucional de l’Ajuntament, però que, des del 2017, es va començar a comercialitzar sota la marca ‘Vinyes de Barcelona’. Un vi que recupera la tradició vitivinícola de la ciutat alhora que aposta per una agricultura innovadora que combina qualitat dels productes amb inserció social i respecte al medi ambient. Valors que estan en l’essència del projecte de L’Olivera, cooperativa d’iniciativa social que naixia l’any 1974 a Vallbona de les Monges (Lleida), des d’on s’elaboren vins blancs, negres, dolços i escumosos sota la Denominació d’Origen Costers del Segre. !--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa