VadeVi
L’Olivera vol plantar més vinya a Barcelona
  • CA
Can Calopa, a Collserola, és actualment l’única vinya de la ciutat de Barcelona
Can Calopa, a Collserola, és actualment l’única vinya de la ciutat de Barcelona | L’Olivera

!--akiadsense-->

“Plantem un cep a Barcelona, arrelem a Collserola” és el nom de la campanya de micromecenatge que L’Olivera endega avui a la plataforma de crowdfunding Goteo.org per finançar la recuperació de la vinya a la finca de Can Calopa, a Collserola, que és actualment l’única vinya de la ciutat de Barcelona.

D’aquí en surt també l’únic vi de la ciutat, el Vinyes de Barcelona, un vi que reivindica l’activitat agrícola lligada a les grans ciutats. El projecte de recuperació de la vinya preveu la replantació progressiva de les 3,5 hectàrees de la finca, que ja es va iniciar l’any passat amb la plantació de 0,4 hectàrees i que ha de continuar aquest any amb una nova fase d’una hectàrea més.

En total, la campanya de microfinançament preveu cobrir les despeses d’aquesta plantació, assolint un import mínim i indispensable de 16.000 euros (en la primera fase de la campanya) i fins arribar a 24.000 euros (en la segona fase, que inclou feines addicionals). L’objectiu és doble: d’una banda, fer productiva aquesta vinya substituint les varietats que l’Ajuntament de Barcelona plantava l’any 2001 (Agiorgitiko, Aglianico, Sangiovese) per d’altres autòctones i mediterrànies, després de constatar que aquestes varietats no s’han adaptat a les condicions frescals de la finca.

Només així, aconseguirem esdevenir un projecte agrícola i productiu sostenible a llarg termini, arrelat al territori i que contribueix a la transformació agroecològica del parc de Collserola, així com a la preservació del paisatge i del patrimoni històric”, comenta el celler en un comunicat.

D’altra banda, amb la nova plantació volen donar continuïtat a l’aposta per aquest projecte cooperatiu d’agricultura social que actualment genera oportunitats laborals per a gairebé una vintena de joves amb dificultats i en risc d’exclusió social que viuen i treballen a la finca. Així, des del punt de vista productiu, la nova plantació ens permetrà augmentar la producció actual, que és d’uns 3000 quilos de raïm, fins a arribar als 10.000 quilos. Aquest augment permetrà assegurar la viabilitat del projecte amb la generació de nous llocs de treball per a joves amb dificultats i en risc d’exclusió social.

La campanya de micromecenatge coincideix amb els 10 anys de trajectòria de la Cooperativa L’Olivera al capdavant d’aquest projecte agrícola a Barcelona, un projecte que entomava L’Olivera reproduint el model d’agricultura social que ja té a Vallbona de les Monges, a l’Urgell, on va néixer el projecte l’any 1974.

Deu anys després d’aquells inicis, que han culminat amb la producció d’un vi negre representatiu de la ciutat de Barcelona, la nova plantació planteja la possibilitat d’obrir-se camí en varietats blanques, amb l’objectiu de poder produir un blanc de finca que recuperi el passat agrícola de la finca. En aquest sentit, des de L’Olivera s’ha iniciat una recerca per tal d’esbrinar quines varietats tenien presència antigament a la zona i recuperar-les per tal d’elaborar el nou Vinyes de Barcelona blanc.

La recerca encara està en procés però el celler avança que algunes varietats en estudi serien la xarel·lo o pansalet, la sumoll de gra petit o la Picapoll.

Més informació sobre la campanya de micromecenatge seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa