El Departament d’Agricultura de la Generalitat creat un mapa de cultius de Catalunya, on s’indiquen els conreus agrícoles plantats al país. Així per exemple, les plantacions de vinya s’identifiquen amb el color rosa; l’olivera es correspon a les parcel·les marcades amb un to marró; les de blat de moro corresponen a les tonalitats verdes, entre moltes d’altres.

Aquesta eina s’ha creat a partir de les dades de la Declaració única agrària (DUN) del 2015, és a dir, la declaració anual que ha de fer la persona titular d’una explotació agrària que disposi de superfície productiva agrícola (excloses les de consum propi) i que vulgui sol·licitar ajuts o hagi de realitzar determinats tràmits amb el departament. Com que la DUN es fa cada any, el mapa s’actualitzarà amb la mateixa periodicitat un cop s’hagi presentat.

La principal característica d’aquesta eina és que les dades estan georeferenciades (la informació es pot localitzar sobre el terreny). I aquesta georeferenciació permet conèixer, entre altres coses, la identificació de cultius en un recinte, l’impacte-valoració econòmica d’incendis, pedregades, plagues…, i l’evolució geogràfica de determinats productes.

Els declarants de la DUN tenen a la seva disposició des del 2005 una eina interna que, de manera individualitzada, els permet la descàrrega dels seus recintes i els seus productes declarats. A partir d’ara, qualsevol persona podrà saber la localització dels cultius declarats a través d’una aplicació més moderna que permet la consulta a nivell de tot Catalunya.

El mapa de cultius de Catalunya també es pot consultar al web de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya i a INSTAMAPS, l’eina de creació de mapes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa