Pastís de cacau, fruites roges i mistela negra

El sommelier Javier Campo proposa diversos maridatges per a un dolç amb Vinari de Plata

Fent una repassada als Premis Vinari 2015 i coincidint que s’acosta l’època nadalenca, he pensat en parlar de vins dolços. Bé, concretament del Gamberrillo Mistela Negra 2015 del Celler Pagos de Híbera (DO Terra Alta), guardonat amb una medalla de plata en aquesta darrera edició del concurs de vins catalans.

Feta amb carinyena molt vella, la mistela negra ha estat sempre un clàssic a la comarca de la Terra Alta. Aquest Gamberrillo s’elabora a la Catedral del Vi de Pinell de Brai sota la batuta de Joaquim López i de l’enòleg Josep Valiente. El raïm, però, ve de la partida cendrosa de Gandesa i es processa al edifici modernista del prestigiós arquitecte Cèsar Martinell.

La mistela es un vi dolç que es pot prendre com a vi de postres, però també com a aperitiu, i de fet, així ho fan en alguns països com Portugal, amb els tradicionals Porto, o els de França i Itàlia. O els de certes regions de l’estat espanyol, com Andalusia. A Catalunya també en tenim un bon grapat. I tornant al cas que ens ocupa, el Gamberrilo s’adapta molt bé a l’aperitiu amb formatges i fruits secs.

A mitja tarda, quantes vegades he berenat uns carquinyols, uns rosegons o pastes mantecades acompanyat d’una mistela? O amb fruits secs com les nous, ametlles, panses, figues seques, orellanes… La mistela negra El Gamberrillo lliga molt be amb tot axó.

Fixeu-vos que ara que ve Nadal, els dolços nadalencs ens inunden la taula: unes pastetes del poble que ha fet la iaia, els torrons, els polvorons…, i quina delícia acompanyar tot axó amb una mistela com el Gamberrillo!

A més a més, el Gamberrillo és també un company ideal per als postres de xocolata, vainilla i fruits secs. De fet, per harmonitzar el nostre vi dolç avui hem triat un postre elaborat amb textures de xocolata.

Aquest espectacular Pastís de cacau Ocumare amb la seva ganache, fruites roges i praliné harmonitza a la perfecció amb el Gamberrillo Mistela Negra per la seva elegància. Al nas ens regala matisos de tomàquet i pa de figues barrejat amb puntes fresques de menta. El seu pas en boca es fa cremós, recordant a confitures i crema de praliné pels seus tocs de làctics i cacau. No em direu que no se us fa la boca aigua!

Javier Campo és Sommelier del Restaurant Villa Retiro de Xerta.


Nou comentari