VadeVi
Vermell de Peguera 2013, un vi molt versàtil per als maridatges
  • CA

Aquest divendres 9 d’octubre es va celebrar la gala de lliurament dels Premis Vinari 2015. Contra tot pronòstic, el vi que es va aixecar amb el triomf absolut va ser un vi, com a poc, singular. El Vermell de Peguera de la DO Conca de Barberà és un vi negre jove, però que com el seu creador, Xavier Nogué diu, és un vi vermell. Elaborat amb raïm garrut (monestrell) al 100% i amb tan sols 6 dies en contacte del most amb les pells, el Vermell sorprèn d’entrada pel seu color franc, tal com volia expressar el cellerer.

En la visita a Barberà de la Conca on hi ha el viver de cellers on s’elabora el nostre vi protagonista, vaig poder comprovar que Xavier Nogué aposta per un vi ecològic i de tall personal. Tant és així, que no només el color sorprèn, sinó que tant en nas com en boca és un vi expressiu, equilibrat i ple de la senzilla complexitat que l’ha elevat a millor vi de Catalunya aquest any 2015.

En nas ens transporta a un bosc de fruites vermelles dolces i apetitoses que, després, al tastar-lo, ens confirma tota la seva frescor i equilibrada acidesa.

Per trobar el maridatge perfecte, ho he provat amb diversos formatges, fruits de la mar, dolços i carns. La versatilitat és sorprenent.

En l’apartat de formatges, em quedo amb un semisec de cabra de Camarles, però on es mostra més glamurós és amb un bon parmesà ben assecat.

També una pasta amb llagostins ha estat víctima de les meves harmonies amb el Vermell. L’acidesa que té ens procura un element netejador de sabors preparant les nostres papil·les gustatives per al següent mos.

Finalment, i per a mi l’acoblament preferit, ha estat amb unes galtes de porc de Lleida cuites a baixa temperatura on la importància dels fruits vermells s’ha tornat exultant.

Sens dubte, el Vermell de Peguera és un vi que ens obre moltes possibilitats dins el maridatge per això no tanquem les portes i experimentem.

Per als escèptics … és molt fàcil. Només cal que tastar-lo. L’anyada 2013 esta gairebé exhaurida, però la 2014 ens convida a la continuïtat d’aquest vi que no és ni negre ni rosat. És vermell.

Javier Campo és sommelier de l’hotel – restaurant Villa Retiro.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa