VadeVi
Mariona Rendé: “L’estima i la solidaritat de la gent ens ha fet tirar endavant”

El 22 d’octubre de 2019 una gran riuada es va endur les instal·lacions que el celler Rendé Masdéu tenia a la llera del riu Francolí al seu pas per l’Espluga. Avui, dos anys després, els propietaris d’aquest projecte de vins a la Conca de Barberà han iniciat un nou capítol des d’un nou emplaçament, situat al mateix municipi, que els ha permès recuperar la seva essència i sobretot il·lusió de continuar treballant la terra i elaborar els seus vins a casa.

Mariona Rendé, propietària del celler, recorda els fets amb tristesa, però també sap que cal mirar endavant. “Són dos anys, i malgrat no hem parat ni un segon des d’aleshores, te n’adones quan hi penses del fort impacte que ha suposat per nosaltres aquesta catàstrofe”, comenta a Vadevi. “De fet, fa poc més d’un any que ja estem treballant en les noves instal·lacions, un lloc on s’hi havia fet cava i que s’havia abandonat uns anys enrere a l’Espluga”. “Ens en va parlar una amiga, continua, i quan les vam venir a visitar no ens convencia perquè ens va semblar com embarcar un translatlàntic, quan nosaltres érem més de vaixells petits“, dirà.

Les noves instal·lacions tenen una gran cava per la criança dels vins| E.V.

Sigui com sigui, finalment la Mariona i en Jordi han assumit el repte, “i ara n’estem molt contents“, dirà la propietària. “Aleshores vam pensar en la complicació que suposava comprar un terreny, demanar els permisos, construir un edifici de nou…, aquest edifici era gran, sí, però l’estructura ja era la d’un elaborador de cava i no significava un començar de nou des de zero“. A més a més, confessa, “ens apretava la verema, i necessitàvem urgentment un espai on poder entrar el raïm i fer la vinificació”, dirà Rendé.

Així, l’anyada 2020 ja hi va entrar, i també la 2021. I en totes dues anyades s’hi han bolcat també els seus dos fills, que cada cop prenen més funcions al negoci familiar: “Els nois ens han ajudat molt en tot el procés, perquè ells han mirat sempre endavant i nosaltres sentim que amb ells tenim garantit un futur, un relleu”, comenta emocionada. A més a més, també es mostren molt agraïts de “l’estima de tantíssimes persones” que han estat al seu costat durant tot aquest temps. “Sense tanta solidaritat i recolzament moral probablement ens hauríem enfonsat i tirat la tovallola, ho hauríem deixat córrer. I això ens va fer forts”.

El vi de fang, tot un símbol de la recuperació del celler Rendé Masdéu

Precisament, motivats per manifestar un cop més el seu agraïment, aquest divendres i dissabte obren les portes del nou celler per ensenyar-lo, “a qui encara no el conegui”, en dues jornades que combinaran música, menjar i, per suposat, alguna copa de vi. “No volem celebrar que se’ns hagi endut el celler la riuada, però sí recordar uns fets i sobretot agrair les mostres de solidaritat que hem rebut des d’aleshores”.

Aquí podeu recuperar un vídeo on Mariona Rendé parla d’aquest procés de renaixement, després de la destrucció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa