VadeVi
Mas Eugeni: quatre segles de vi a l’Empordà
  • CA

A prop del municipi de Calonge (Baix Empordà) però donant-hi l’esquena i mirant a Sant Antoni de Mar i les aigües del Mediterrani, hi ha el Mas Eugeni. Tot i la tradició vinícola de la localitat, la gran majoria de la seva producció es ven com a vi de pagès i, de la desena de masos que n’elaboren, Mas Eugeni és un dels dos únics que s’acull a la DO Empordà.

Les Gavarres vistes des de les vinyes del Mas Eugeni. A la dreta, la Torre Roure.

La relació de Mas Eugeni amb el vi data, pel cap baix, de l’època de la construcció de la masia “nova”, edificada pels volts de l’any 1628 sobre una construcció anterior de la qual en resta l’estructura de la part on actualment hi ha el celler de bótes. Durant més de dos-cents anys, la finca va ser coneguda com a Mas Palet de Fondils fent referència a la zona de la falda de les Roques de Ronquillo on està ubicada. Al segle XIX, però, Eugeni Darnaculleta es va casar amb la filla del mas i va rebre’l com a dot, moment en què va començar a ser anomenat amb el seu nom actual.

Martí Darnaculleta davant l’entrada del Mas Eugeni

A dia d’avui, Martí Darnaculleta continua treballant les terres del mas familiar per mantenir la seva viabilitat econòmica a través de la producció de vi, oli d’oliva, productes de l’hort i també gràcies a les visites organitzades al celler, que forma part de la Ruta del Vi de la DO Empordà. “És una gran ajuda en temporada baixa”, diu, “no només pel mas sinó també pels restaurants i comerços del poble”. Especialment al veí Sant Antoni, visible del mas estant, la vida canvia completament segons l’època de l’any i l’estacionalitat de la feina és un dels seus principals problemes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa