VadeVi
Mas Llunes Rhodes 2009: amb la força de la tramuntana
  • CA

Mas Llunes Rhodes 2009

DO Empordà

PVP Aprox. 12 €

Etiquetat en català

Tel.: 972 552 684

Web: masllunes.es

Mas Llunes és un petit celler familiar de Garriguella, al peu del Paratge Natural de l’Albera, on les rengleres de ceps s’alternen amb les pinedes, els boscos d’alzines sureres i alguns olivars, emmarcats entre el blau del Mediterrani i el blanc del Canigó al fons. Tot i tractar-se d’un celler relativament recent -va ser construït l’any 2000- la família Roig té documentada la tradició vitivinícola a l’indret des de fa més de 700 anys.

Així, no és d’estranyar que en els pocs anys d’elaboració de vins amb la marca Mas Llunes, ja hagin acumulat una galeria de trofeus ben assortida en diversos concursos i certàmens vinícoles. El premi més destacat que han obtingut és el Gran Vinari d’Or, el màxim guardó que atorguen els Premis Vinari, que va rebre la seva Garnatxa Solera en la primera edició del concurs dels vins catalans, que es va dur a terme l’any 2013.

Elaboren una gamma completa de vins, amb quatre negres amb més o menys criança, dos blancs, un rosat i tres vins dolços, un moscatell, una garnatxa dolça amb tres anys de bóta i la garnatxa solera abans esmentada que va triomfar als Premis Vinari. Concretament, el Rhodes és el segon vi negre de la casa, i se situa entre l’Emporion, de gamma més alta, criança més llarga i més escàs; i el Cercium, amb només tres mesos de pas per bóta.

El Rhodes agafa el nom de l’actual Roses, fundada al segle VIII aC pels rodis, i que és la colònia grega més antiga de Catalunya. Molt probablement, les serralades prelitorals de Rodes i l’Albera configuren el paisatge vitícola més antic de la península ibèrica. Per això també, l’etiqueta està il·lustrada amb una rosa vista des de sota, que és el símbol que identificava Rhodes a les antigues monedes de la colònia.

El vi s’elabora amb un cupatge del 71% de carinyena (samsó) procedent de velles vinyes de 110 anys de la Finca de Fontanilles, combinada amb sirà de vinyes més joves. La disponibilitat d’aquest raïm de carinyena de vinya vella, en limita la producció, que a l’anyada 2009 va ser de només 7.086 ampolles. El vi va fer una criança i afinament de 12 mesos en bóta de roure francès, i a l’etiquetatge s’avisa que atès que el vi ha estat sotmès als mínims tractaments imprescindibles d’estabilització i filtratge, per tal de conservar-li la identitat al màxim, pot presentar sediments.

Amb aquest advertiment al cap, i el vi servit amb cura a la copa, se li aprecia un color intens i cobert, si bé encara transparent, malgrat que tant el raïm carinyena com el sirà tendeixen a tenir molt color i a fer vins molt negres. El voraviu ja no conserva els reflexos lilosos dels vins més joves, tot i que encara és de color de robí, sense cap signe d’oxidació ni evolució cap als tons teula que indicarien un envelliment prematur.

Les aromes són intenses, de fruita vermella madura, acompanyada del torrat de les bótes. Si se li dona temps a la copa, encara va desprenent notes de cacau, xocolata negra i cafè torrefacte. I si s’és pacient, i de debò que val la pena, encara podreu apreciar les notes més fines i subtils, típiques tan de la carinyena com del sirà, de flors, violes i rosa amb un punt de pansiment.

A la boca és intens i valent, més del que feia pressuposar la transparència del color. Té una entrada contundent i continua amb la força de la tramuntana per la boca, el paladar i la llengua fins arribar a la gola. Això sí, un cop empassat deixa una combinació agradable de fruita llaminera, aspror i amargor.

És doncs, un vi que reflecteix el caràcter dur del paisatge on neix i la intensitat de la carinyena i el sirà amb què s’elabora. I que es correspon a l’eslògan “Vins de tramuntana” que sol fer servir el consell regulador de la DO Empordà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa