VadeVi
Masia Serra surt de la DO Empordà després la desqualificació del seu vi

La Masia Serra abandona la DO Empordà després de gairebé 30 anys sota el seu paraigua. La raó ha estat la desqualificació dels seus vins més emblemàtics. El Gneis 2015 no pot formar part de la DO perquè ha estat considerat “fora de paràmetre”. Els propietaris del celler, Jaume Serra i Sílvia Vilà, han defensat a capa i espasa el seu vi i al·leguen que el seu vi de guarda no es pot servir fred i que precisament si baixa la temperatura es veu una lleu terbolosa que “és completament normal i desapareix quan torna a la temperatura ambient”, afirmen en unes declaracions a l’ACN. Ara bé, aquestes explicacions no han servit per mantenir aquest emblema del celler dins la DO i, per tant, han decidit vendre’l fora del paraigua de la indicació geogràfica.

El marc normatiu de la DO Empordà estableix que tots els vins que en formin part han de complir el plec de condicions estrictes. En aquest sentit, cal superar anàlisis químiques i test organolèptics, en què s’avaluen aspectes com el color, la limpidesa, l’aroma i el gust. Unes característiques que segons la DO, aquesta anyada de Gneis 2015 no complia. Per Serra i Vilà, però, tot i que aquest procediment assegura l’homogeneïtat dels vins de la indicació geogràfica, “però sovint limita l’expressió dels elaborats que volen explorar altres camins”.

Jaume i Sílvia Vilà, de Masia Serra
Jaume i Sílvia Vilà, de Masia Serra | celler

La clau de la desqualificació, és el color d’aquesta anyada. Els propietaris de Masia Serra confirmen que la terbolesa és a causa de la precipitació natural de tartrats i polifenols després de llargues criances en ampolla, però que en cap cas és una característica que es mantingui. “És completament normal, inofensiva i desapareix quan torna a temperatura ambient, i és habitual en vins negres de llarga criança i embotellats sense filtració agressiva. A més, aquest tret reflecteix la seva evolució i complexitat naturals”, defensen Serra i Vilà. Tot i això, el consorci d’inspecció i control de la DO Empordà considera que està “fora de paràmetre” i l’ha desqualificat.

Una decisió pensada

Realment, la desqualificació d’aquest vi ha estat un punt i a part pel celler i la DO Empordà. D’aquesta manera, no és un trencament únicament per una decisió sobre un dels seus vins, sinó una reflexió sobre “el sentit de pertànyer a una denominació que no reconeix determinades formes d’expressió del territori”, confirmen amb contundència Serra i Vilà. “Considerem que les normes actuals no s’adapten a la diversitat i evolució dels vins de l’Empordà, i que caldria un enfocament més obert i contemporani per valorar projectes que busquen autenticitat per damunt de la uniformitat”, subratllen. La decisió, a més, aplicarà a tots els seus vins a partir de la collita 2025 i sembla que la decisió és ferma, ja que pels viticultors el Gneis 2015 “és un vi que transmet el pas del temps, la textura de pedra i la memòria del sòl empordanès”. A més, recorden que ha estat reconegut durant anys pels professionals i amants del vi, i que ha rebut excel·lents valoracions. “Aquesta decisió no és un trencament, sinó un acte de coherència i llibertat creativa. Continuarem defensant els valors que ens han guiat des del principi: vins amb ànima i identitat pròpia”, sentencien.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vilatà gironí. a novembre 20, 2025 | 04:44
    Vilatà gironí. novembre 20, 2025 | 04:44
    Si el vi és bo tan és que estigui dintre la denominació co si no. I si és dolent, el mateix.

Respon a Vilatà gironí. Cancel·la les respostes

Comparteix

Icona de pantalla completa