VadeVi
Més de la meitat d’explotacions agràries seran sostenibles el 2030

La consellera d’Acció Rural Teresa Jordà ha presentat aquest dissabte 12 de novembre el projecte de Producció Agrària Sostenible (PAS) a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27) celebrat a Xarm el-Xeikh (Egipte).

“Amb la Producció Agrària Sostenible (PAS) volem impulsar la transformació cap a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica de les explotacions agrícoles i ramaderes de Catalunya, de forma avaluable i quantificable, amb l’objectiu que l’any 2030 més del 50% de les explotacions del país siguin sostenibles“, apuntava Jordà. Ho feia durant la seva participació al side event sobre transformació sostenible dels sistemes alimentaris, acompanyada de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, durant la qual també ha explicat que preveuen acompanyar els productors i productes en aquesta transformació, així com “posar en valor i fer visible l’esforç que molts productors ja estan fent per assolir aquests nous reptes“.

Jordà també insistia en el fet que “assolir un sistema agroalimentari sostenible serà una de les nostres millors eines per garantir la sobirania alimentària i combatre alhora els efectes de l’emergència climàtica“, deia. “Per aquest motiu”, afegia “la PAS iniciarà la seva implantació a la producció primària, però treballem amb l’objectiu de fer-la extensiva més endavant a tota la cadena alimentària”.

Nova Llei de Producció Agrària Sostenible

Per impulsar aquesta transformació del model productiu, el Govern està elaborant la nova Llei de Producció Agrària Sostenible, de la que ja s’ha fet la consulta pública prèvia. Alhora, es desenvoluparà la certificació de Producció Agrària Sostenible (PAS), que serà voluntària i permetrà acreditar legalment les explotacions sostenibles catalanes identificant els seus productes amb l’objectiu de fer arribar el missatge als consumidors.

A més, s’està elaborant en una guia de bones pràctiques, que inclourà la normativa que identificarà les pràctiques sostenibles. Des del punt de vista ambiental es contemplaran factors com la gestió de l’aigua, la biodiversitat, el sòl, l’aire i els materials i l’energia emprada, i el benestar animal. El bloc econòmic avaluarà aspectes com els drets laborals, les condicions de vida dignes, la igualtat i la seguretat, i la salut laboral. Mentre que la fita econòmica tindrà en compte aspectes com la inversió, el risc de vulnerabilitat, l’economia local o la qualitat, el producte i la informació. La consellera Jordà ha exposat que des del Govern “acompanyarem a les explotacions en la transició cap a principis de la sostenibilitat agrària.

Actualment, el 9% explotacions agrícoles i el 6,3% de les ramaderesprodueixen segons les certificacions de qualitat. Per facilitar la transformació, Acció Climàtica habilitarà una calculadora de la sostenibilitat amb la voluntat que esdevingui una eina útil i d’automillora pel sector. Els usuaris podran obtenir el seu propi perfil de sostenibilitat a través d’una representació gràfica de l’estat de la seva explotació. “Per facilitar la gestió d’aquesta eina i acompanyar al sector en aquest procésarticularem una de les línies d’ajuts econòmiques que estan previstes en el marc Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya”, ha avançat la titular del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Per aconseguir la certificació, les explotacions interessades hauran de fer una comunicació prèvia i una vegada verificat el compliment de les pràctiques de sostenibilitat, incloent una presa de mostres i anàlisi multiresidus, s’obtindrà la certificació PAS. El disseny de la certificació s’ha realitzat basat en el model d’Avaluació de la Sostenibilitat per a l’Agricultura i l’Alimentació promogut per la FAO.

La Producció Agrària Sostenible (PAS), diran, també està alineada amb els objectius del Pacte Verd Europeu, que és l’estratègia de creixement sostenible i integrador de la Unió Europea.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Àcrata. a novembre 14, 2022 | 09:43
    Àcrata. novembre 14, 2022 | 09:43
    Doncs la majoria d'explotacions s'huaran de tancar. aleshores hi haurà dèficit de productes i haurà de recòrrer a la importació. Aixó significarà comissions ben sucoses per als governants. Perfecte.. per a ells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa