VadeVi
Més de 1.500 persones participen a la primera embutada de vi novell
  • CA

Més de 1.500 persones han participat a la primera edició de la festa del vi novell de Tarragona, l’embutada, organitzada per l’associació Santa Teca amb la col·laboració del gestor cultural Jordi Bertran qui ha documentat la festa.

Un total de 8 cellers -Bàrbara Forès (DO Terra Alta), Cellers Singulars -Mas del Botó, Vins Suñer, Celler Mas Bella- (DO Tarragona), Celler Comalats (DO Costers del Segre), Celler Tuets Vi Natural, Celler NiNi i El Solà d’Ares- van participar a la festa que va tenir lloc a l’aire lliure, al carrer Ventallols de la Part Alta de la ciutat.

Els elaboradors van dur a la cita el vi novell (garnatxes, carinyenes, macabeus i cartoixà…) i els assistents van poder tastar el primer vi de l’any com es feia antigament a Tarragona, amb un embut. L’eina que dóna nom a la festa era emprada per beure de forma popular i col·lectiva el vi novell. Tal i com ha documentat el gestor cultural Jordi Beltran, pagesos, castellers i pescadors participaven activament a l’embutada; eren residents a la Part Alta i alguns fins i tot propietaris de cellers, on no només s’elaboraven vins sinó que també el despatxaven.

També es van apropar a l’embutada persones que havien celebrat la festa antigament i/o que havien treballat en el sector. És el cas de la néta del casteller Pau del Blau del carrer Comte, que durant la visita als cups on es vinificava el vi localitzats al número 15 de carrer Ventallols, recordava com s’elaboraven els vins brisats, que ara tornen a estar de moda. També van participar a l’embutada tarragonins que guardaven embuts de fa 30 anys i explicaven als assistents que no han deixat mai de beure amb aquesta eina, com si fos un porró.

Cultura de vi per als més petits

Una de les activitats més participatives de la jornada va ser el taller infantil organitzat per l’Enclusa Priorat, amb la trepitjada de raïm i l’elaboració del most, amb ampolla i etiqueta inclosa. Un procés 100% artesanal per fomentar la cultura del vi entre els més petits. Al migdia, el concert de Morena Tradipatxanga va acompanyar l’hora del vermut de forma festiva i irreverent com és el seu repertori de hits. L’actuació va comptar amb un gran nombre de públic. L’esmorzar de primera hora (clotxa de sardina) i el dinar de cassola de tros i fideuada van servir-los el restaurant Almosta i La Toneta, amb productes de proximitat i temporada, com el pa del forn de Jordi Andreu.

Durant el matí de dissabte, els visitants van poder visitar també els cups (trulls) on es vinificava antigament a la Part Alta de Tarrragona, concretament els del número 15 del carrer Ventallols. En noves edicions, s’estudiarà la possibilitat de fer-hi fermentar el vi i treure’l directament del dipòsit per servir-lo durant la festa del vi novell amb l’embut. Com pertoca, la porta d’aquest antic espai d’elaboració de vins, dissabte estava decorada amb el pi, anunciador del primer vi de l’any.

L’associació Santa Teca fa una valoració molt positiva del desenvolupament de la jornada festiva que no només ha permès recuperar la cultura, la tradició i la història, sinó guanyar nous testimonis orals per mantenir-la, conservar-la i fer-la gran de cara a properes edicions. Segons Berna Rios, portaveu de l’associació, “amb la recuperació de la festa i a través del vi hem pogut unir diferents generacions i aquesta és una oportunitat per assegurar el patrimoni immaterial de Tarragona i testimoniar el passat gloriós de la ciutat, també en el sector del vi”.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa