El macabeu de Corpinnat ja s'està veremant
El macabeu de Corpinnat ja s’està veremant | Corpinnat

!--akiadsense-->

Els cellers de la marca col·lectiva Corpinnat han iniciat aquesta setmana la verema 2020, marcada per l’escassedat de la collita a causa de la plaga de míldiu que ha afectat de manera molt virulenta les vinyes del Penedès. El macabeu i la parellada, dues de les varietats històriques bàsiques per elaborar vins escumosos, han resultat les més perjudicades, mentre que el xarel·lo ha resistit millor la plaga tot i que la producció també es veurà significativament disminuïda.

Els cellers Corpinnat situen entre un 60% i un 70% la reducció de la collita d’enguany, depenent de cada vinya. I és que totes les vinyes de Corpinnat són ecològiques i la plaga de míldiu ha tingut efectes més devastadors en aquests tipus de vinya. El cultiu ecològic no permet aplicar productes químics sintètics per combatre el fong, tret dels tractaments preventius que siguin respectuosos amb el medi ambient, amb els recursos naturals i amb la qualitat del raïm.

Cellers com Gramona, Recaredo, Torelló o Sabaté i Coca i Mas Candí van començar la setmana passada la verema de les varietats històriques més primerenques, com és el macabeu, i en els pròxims dies colliran el xarel·lo, i més tard la parellada, les tres varietats tradicionals bàsiques amb les quals s’elaboren els seus vins escumosos. La resta de cellers de la marca –Llopart, Nadal, Huguet de Can Feixes, Júlia Bernet i Can Descregut– tenen previst començar la verema a les seves respectives finques aquesta mateixa setmana. La collita a tots els cellers s’allargarà fins la segona setmana de setembre, amb les varietats més tardanes.

El macabeu de Corpinnat ha patit els estralls del míldiu

!--akiadsense-->

Des de Corpinnat afirmen que la verema excepcionalment escassa d’aquest any ha posat en evidència una vegada més els efectes del canvi climàtic sobre el cicle vegetatiu de la vinya, amb condicions més extremes i imprevisibles com sequeres o pluges persistents i altes temperatures. Precisament, l’excés de pluja durant els mesos de primavera i principi d’estiu ha provocat una humitat permanent al cep que ha estimulat l’aparició del míldiu sense que els cellers i els pagesos que fan cultiu ecològic poguessin fer gaire més del que han fet per evitar-ho. L’aparició d’aquest fong ha estat especialment agressiva ja que, a més de la fulla, ha afectat de manera massiva el gra del raïm ja que la plaga va aparèixer en el moment més delicat de la floració. Ho explicàvem en aquest reportatge amb el president dels Enòlegs, Joan Miquel Canals.

La verema 2020 es fa amb totes les mesures de seguretat pels veremadors

!--akiadsense-->

A més aquesta verema ve marcada per la Covid-19. Els cellers Corpinnat han apostat per una verema segura garantint que tots els collidors i collidores no presenten símptomes sospitosos i disposen de totes les eines d’autoprotecció necessàries per poder fer la feina amb el mínim risc. Ja sigui a través del Sistema Públic de Salut o a través dels propis cellers, tots els temporers que participen en la verema s’han sotmès a proves PCR per descartar possibles contagis.

La taula de selecció garanteix la qualitat dels raïms
La taula de selecció garanteix la qualitat dels raïms | Corpinnat

!--akiadsense-->

Ara bé, des de Corpinnat asseguren que malgrat tots aquests contratemps i gràcies a la collita 100% manual que s’exigeix per formar part d’aquest col·lectiu, l’escàs raïm que entrarà als cellers en aquesta verema serà de bona qualitat. La selecció del raïm cep a cep i la posterior tria a la taula de selecció a l’entrada del celler són dos mètodes més per garantir els màxims estàndards de qualitat

Nou comentari

Comparteix