VadeVi
Ferran Vila és el millor sommelier de Catalunya del 2018
  • CA
El sommelier del restaurant La Banyeta amb Anna Vicens, presidenta de l'ACS
El sommelier amb Anna Vicens, presidenta de l’ACS | Josep Oliva fotògraf

!--akiadsense-->

Ferran Vila és el millor sommelier de Catalunya del 2018. Així ho ha dictaminat el jurat que aquest dilluns 25 de juny ha avaluat els catorze participants del concurs que organitza anualment l’Associació Catalana de Sommeliers i que enguany s’ha celebrat al Restaurant La Boscana de Bellvís (Pla d’Urgell).

Sommelier d’A Tempo Restaurant Gastronòmic a la Fortalesa de Sant Julià de Ramis (Girona), Vila va rebre el reconeixement en el marc de la “Nit del Sommelier”, una vetllada on també es van premiar diverses trajectòries professionals vinculades amb el món del vi, com la del millor enòleg o comunicador, o el millor celler, iniciativa i trajectòria professional:

  • Millor Enòleg: Toni Coca i Fitó.
  • Millor Comunicador: Sarah Jane Evans, Master of Wine.
  • Millor Iniciativa: Masia Can Calopa (gestionada per la Cooperativa l’Olivera).
  • Millor Celler: La Vinyeta (DO Empordà).
  • Millor Trajectòria: Quim Vila, Vila Viniteca.
  • Soci d’Honor: Juan Muñoz.

D’altra banda, també es van lliurar diplomes a Montse Alonso i Josep Pelegrín, membres de l’ACS que compleixen 10 anys com a socis.

Durant la “Nit del Sommelier” es va poder degustar un menú gastronòmic ideat pel xef Joel Castanyé, que va servir maridat amb vins de la DO Costers del Segre: L’Olivera/ Vinyes Trobades Blanc 2014, Boldú Viticultors/ Garnatxa blanca 2016, Lagravera/ La Pell 2017 Vi clar, Tomàs Cusiné/ Macabeu Centenari, El Vilosell 2017, Mas Ramoneda/ Boira Blanc de Noirs 2017, Raimat/ Cabernet Sauvignon Finca Polvorí 2016, Vinya Vilars/ Garnatxa negra sense nom 2017, Cérvoles Celler/ Garnatxa fermentada amb rapa 2017, Mas Blanc i Jové/ Troballa negra 2016, Castell d’Encús/ Vi escumós Taïka 2012, Carviresa/ Ull de llebre i monestrell dolç sense nom 2017. També es van poder tastar dos obsequis de Vila Viniteca: Tomàs Cusiné 2007 Col·lecció Vila Viniteca 75 aniversari i Niepoort Garrafeira 1977.

Els catorze participants al concurs de Millor Sommelier de Catalunya 2018
Els catorze participants al concurs de Millor Sommelier de Catalunya 2018 | JOSEP OLIVA

!--akiadsense-->

El concurs

Els catorze participants es van enfrontar des de primera hora del dia a diverses proves teòriques i pràctiques, també a una d’idiomes, per a demostrar el seu coneixement de la professió i del sector vitivinícola mundial. Els tres sommeliers que van obtenir millors resultats en aquesta primera fase van ser Anna Casabona, del Celler de Capçanes, Marc Tarés, del restaurant V-Enology i Ferran Vila, de La Banyeta.

Ja per la tarda, els tres finalistes van haver de passar noves proves per a demostrar que es mereixien el primer lloc de la competició. En aquesta ocasió, havien de superar cinc nou reptes:

  1. Un test gràfic on havien d’identificar el contingut de cinc imatges (paisatges, cellers, zones vitivinícoles o personatges reconeguts del sector).
  2. Un tast de dos vins i identificació de tres productes, tots a cegues.
  3. Detectar errors en una carta de vins i, en cas de trobar-los, especificar la resposta correcta.
  4. Presa d’una comanda i propostes de maridatge.
  5. Una decantació.

A quarts de 19h de la tarda, els jardins de la Boscana van acollir un showroom amb vins de la DO Costers del Segre, mentre el jurat deliberava sobre els resultats. Els professionals que van fer l’avaluació foren Carles Aymerich (Millor sommelier català 2008 i 2009), Josep Pelegrín (Millor sommelier català 2015 i espanyol 2016), Audrey Doré (Millor Sommelier 2017), Dani Martínez (Millor sommelier català 2016), Anna Vicens (ACS), Nan Ferreres (CETT), Jaume Gaspà (ACS), Jordi Bort (Euroselecció- Riedel) i Pere Bonet (CRDO Cava).

Durant la jornada, l’organització va anunciar que el concurs de Millor Sommelier de Catalunya i la Nit del Sommelier se celebraran l’any vinent a la zona de Barcelona; i també que els tres finalistes d’enguany representaran Catalunya a la propera edició del concurs d’àmbit estatal, prevista pel 2019.

L’Associació Catalana de Sommeliers té com a objectiu desenvolupar i promoure el coneixement de la professió de sommelier, dels vins i productes gastronòmics de tot el món i principalment de Catalunya, així com reforçar els vincles, l’amistat i la col·laboració entre els professionals del món del vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa