El sucre refinat que es treu de tots els productes
El sucre refinat que es treu de tots els productes | Sharon McCutcheon

!--akiadsense-->

La primera pregunta que ens ve al cap quan veiem una publicitat de vi sense sucre, és: però el vi també té sucre?. I abans de trobar la resposta en venen més: perquè es fa un vi sense sucre?, per una qüestió de salut? per no engreixar? I si és així què té més calories, l’alcohol o el sucre del vi?.

Moltes preguntes que resoldrem a poc a poc i potser fins i tot en sortiran més. Hem consultat al president del Col·legi d’Enòlegs de Catalunya, Joan Miquel Canals i en declaracions a Vadevi és taxatiu: tot el vi és sense sucre.

Aleshores quin sentit té aquest vi? Com poden treure un element que no hi és? I és que tot i que ha arribat a Europa i que la base s’elabora a Itàlia, aquest vi sense sucre que ha sortit sota la marca Pure, sembla més pensat pel mercat anglosaxó. I ara intentarem desvelar el misteri.

Una ampolles de Pure, un vi sense sucre

!--akiadsense-->

És sabut que tant als Estats Units com a Gran Bretanya i pel que fa als escumosos també Alemanya o Bèlgica, els gustos són diferents que els nostres i la tendència és incorporar sucre al vi i al cava per fer-lo més agradable.

Canals explica que psicològicament estem programats perquè el dolç ens agradi perquè així és més fàcil alimentar-nos amb productes que ens donen una descarrega energètica important. Així molts cellers dels Estats Units i Austràlia elaboren vins negres als quals se’ls hi afegeix una mena de xarop concentrat amb el mateix sucre del raïm. “Quan el vi està premsat retiren una part del most sense fermentar i el concentren i el guarden. En el moment d’embotellar s’afegeix el sulfurós o altre estabilitzant i el xarop que s’ha concentrat en fred que té tot el sucre del raïm perquè no ha fermentat i per tant no s’ha transformat en alcohol”, explica.

“El que és molt important és que es faci un embotellat asèptic molt ben filtrat. És un procés complicat, perquè fer el concentrat de most no és senzill i aquest embotellat tampoc. No està a l’abast dels petits elaboradors”, afegeix.

Copa de vi negre tombada sobre un tap de suro
Copa de vi negre sense sucre | Isabel Pérez

!--akiadsense-->

El president dels enòlegs no té constància que a Catalunya hi hagi cap celler que ho faci. En canvi, en el cava l’addició de sucre si que és permesa i habitual i es regula amb les nomenclatures de dolç, semisec, sec, brut i brut nature.

Una altra cosa seria el sucre residual que tal i com indica el seu nom és el que queda al vi com un residu, és a dir una part molt petita que no s’ha transformat en alcohol durant la fermentació. Canals recorda però que fins i tot en aquest cas, en un vi negre sempre hi ha menys sucre residual que en un blanc, per exemple, però que estem parlant d’un gram o dos per litre.

Ara bé, cal no perdre de vista que un dels vins negres que més es ven als Estats Units, l’australià Yellow Tail, té al voltant de 15 grams de sucre residuals per litre.

Així les coses, el misteri continua a l’aire. Al web de Pure Winery expliquen que per fer vi sense sucre l’elaboren tenint cura que tot fermenti. No són els únics. A Uruguai, des de l’any 2006 hi ha un vi que es publicita com a Vi sense sucre, ideal per diabètics.

Ara bé a casa nostra els vins tranquils no tenen sucre. Els escumosos alguns i els dolços tots.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa