VadeVi
Mònica Usart: «El canvi climàtic potenciarà els vins d’altura»
  • CA

Mònica Usart (Molins de Rei, 1984) és llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona i Màster en Meteorologia. Dona del temps de Rac1, Rac105 i 8tv, no es conforma amb les previsions, les isòbares i els anticiclons, sinó que també escriu llibres (Mirant el cel, la Galera) i fa xerrades sobre com el clima afecta el vi.

Precisament fa pocs dies Usart participava per segon any consecutiu a la Fira del Gall de Vilafranca, on si bé l’any passat n’era la pregonera, aquest 2015 ho feia en qualitat de conferenciant. Al “tast meteorològic” va parlar, juntament amb l’enòleg Pere Escudé, de com el clima afecta l’evolució del raïm al cep, fent que el fruit esdevingui un o altre tipus de vi. “En funció de si l’any ha estat més càlid o plujós, el vi tindrà més o menys consistència i desprendrà més o menys aromes”, explica la meteoròloga.

“Identificar aquestes diferències és molt més fàcil en tastos verticals, és a dir, en tastos d’un mateix vi de diverses anyades. Perquè això permet relacionar com ha estat l’anyada des del punt de vista del clima amb un resultat vinícola determinat”, continua. “Un any sec, de molta calor i poques pluges, aportarà vins amb més graduació, un vi més madurat. En canvi, si és fred i plujós, el vi sortirà més frec, menys dur i de menys graduació”, comenta Usart.

De fet, que el clima influeix en els conreus no és cap novetat. Si no que ho preguntin als pagesos que sempre tenen una mirada al cel. Massa calor, poca aigua, o pedregades que es carreguen collites senceres. Per això, Usart es mostra admirada amb el coneixement dels viticultors. “No són experts en meteorologia però són observadors i en pateixen els efectes cada dia”, explica. “Nosaltres podem teoritzar, però ells coneixen bé el terreny i s’hi adapten buscant solucions per tenir la millor collita cada any”.

Aquesta afirmació també pot respondre a la preocupació respecte al canvi climàtic i als seus efectes sobre la producció vitivinícola. “El canvi climàtic fa que pugin les temperatures i baixin els nivells de pluja -diu la meteoròloga- i personalment crec que això no lliga amb la demanda de vins que hi ha avui en dia, que són vins més frescos, amb menys graduació”. El camí a seguir és, segons ella, adaptar-se a aquests canvis “jugant amb l’altitud i les latituds”: Es pot plantar vinya en llocs de més altitud, on la temperatura serà menys càlida; i a llocs on fins ara potser ni es plantegen tenir vinyes. “Sant Julià de Cerdanyola, al Berguedà, està a 900 metres d’alçada i ara estan recuperant el cultiu de la vinya”.

Tota aquesta informació la detalla en més profunditat en les conferències que ofereix a través de Fem Ruràlia o en diverses fires i actes. La propera ocasió per escoltar-la serà a la Fira de la Candelera de Molins de Rei. Mentrestant, la imaginem gaudint d’un vi blanc, el seu preferit, i continuant aprenent d’aquest món del vi que cada cop -confessa- li agrada i atrau més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa