VadeVi
Montsant, Priorat i Terra Alta fan pinya contra les presumptes irregularitats a Reserva de la Tierra

Fa uns dies es destapava la notícia d’una presumpte frau en falsificació d’etiquetes de vi per part de l’elaboradora i distribuïdora Reserva de la Tierra, que hauria inclòs la certificació d’algunes denominacions d’origen de les comarques de Tarragona. Els fets s’estan investigant i el cas es trobaria ara per ara sota secret de sumari. 

Arran d’aquesta situació, les Denominacions d’Origen Montsant, Terra Alta i la Denominació d’Origen Qualificada han compartit un comunicat conjunt on denuncien aquestes irregularitats detectades mesos enrere i que van provocar que els Mossos d’Esquadra es personessin en les instal·lacions de l’empresa Reserva de la Tierra, a les Borges del Camp aquest passat divendres 8 d’octubre de 2021.

Les Denominacions d’Origen, segons comenten en el comunicat, ja van detectar anomalies en vins embotellats i comercialitzats per part de l’empresa Reserva de la Tierra i altres empreses del mateix grup, així com discordances en l’etiquetatge dels precintes de garantia, fets que podrien apuntar a la comissió d’un presumpte frau constitutiu de diferents infraccions penals.

Les irregularitats són tan greus, comenten, que van haver de ser posades en coneixement dels Mossos d’Esquadra, en forma de denúncia conjunta, el passat mes de juliol, complint amb l’obligació d’una denominació d’origen de defensa i protecció dels interessos dels elaboradors inscrits a la mateixa. El grup d’investigació sobre fraus al consum de la policia catalana compta amb els coneixements i eines necessaris per avaluar els fets. Fins ara que l’actuació policial ha aparegut als mitjans de comunicació, “les DO afectades hem seguit en tot moment les indicacions de les autoritats policials de no fer pública tota aquesta informació i no entorpir les gestions del cos de seguretat”, manifesten.

La responsabilitat de la gestió d’una Denominació d’Origen, segons diuen en el comunicat, comporta actuar en tres eixos fonamentals:

  • Vetllar per la qualitat del producte emparat.
  • Fer el control del compliment del reglament per part de viticultors i elaboradors.
  • Protegir la marca d’irregularitats i fraus que els puguin perjudicar, tot protegint als pagesos i cellers i també als seus consumidors i consumidores. Les Denominacions d’Origen garanteixen als seus consumidors i consumidores que les marques que hi són emparades segueixen els principis de qualitat, bones pràctiques i d’origen. És a dir, el principal objecte d’una DO és garantir al consumidor l’autenticitat del producte que compra identificat amb el seu segell de qualitat i origen (distintius).

“La Denominació d’Origen Montsant, la Denominació d’Origen Qualificada Priorat i la Denominació d’Origen Terra Alta estem compromeses amb les seves obligacions i amb la protecció dels seus vins, viticultors i cellers, davant accions incorrectes i/o fraudulentes i, per això, no s’estalvien esforços per a prestigiar, dignificar, valorar i aconseguir un major grau de confiança dels consumidors envers el món del vi“, conclouen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa