VadeVi
El Most Festival obre portes amb la gala inaugural
  • CA
Most festival cartell 2017

!--akiadsense-->

El Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, arriba aquest novembre a la seva 7a edició per oferir una extensa degustació de films, entre llargmetratges, curts i documentals, i activitats al voltant de la cultura enològica. Aquesta setena edició tindrà lloc des daquest dijous 2 al 12 de novembre a diferents espais del Penedès i, per segon any consecutiu, al Priorat on s’hi duen a terme diverses projeccions i activitats de la secció emblema del festival, la secció Collita, que projectarà enguany 38 films de temàtica vitivinícola.

La Collita cinematogràfica al Priorat

La programació d’aquest any torna a apostar per l’abundància i heterogènia en el cinema al voltant del vi. La secció Collita 2017, centrada exclusivament en temàtiques vitivinícoles, compta amb 12 sessions de llargmetratges o migmetratges provinents de 15 països tan diversos com Xile, Portugal, Estats Units o Sèrbia. Tres d’aquestes sessions tindran lloc al Priorat, a Falset i a Cornudella de Montsant.

La primera sessió de Most al Priorat presenta el documental Bitter Grapes, en què el danès Tom Heinemann investiga i denúncia el tracte deshumanitzat que es dona als treballadors de la indústria vinícola sud-africana; serà el dissabte 4 de novembre a les 18h a la Cooperativa Falset-Marçà de Falset. La setmana següent, el dijous dia 9, el Teatre la Renaixença de Cornudella de Montsant acull la projecció del documental Sour Grapes, dels cineastes Jerry Rothwell i Reuben Atlas, sobre el cas de falsificació de vins de luxe descobert el 2012 a Califòrnia. I, finalment, La guerre du vin, prendrà protagonisme en el darrer vespre de Most al Priorat. La pel·lícula del francès Sebastien Le Corre, analitza l’estela deixada pels agricultors que el 4 de març del 1976 van iniciar, deixant de banda el sindicat oficial, la revolta dels comitès agrícoles amb què demanaven la regulació del mercat del vi a Europa, i que va deixar un viticultor mort per afusellament a Montredon-des-Corbières.

Enguany l’Artesana de Falset també acollirà alumnes dels centres formatius del Priorat en dues sessions de Most a les escoles, una activitat que busca aproximar als joves estudiants a les dues realitats que fusiona el festival, el cinema i el vi. En concret, assistiran a les sessions els alumnes dels centres d’educació secundària de Falset i de Cornudella i els estudiants de l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana.

Altres títols Collita que, en aquest cas, es projectaran al Penedès són El duelo del vino, de l’argentí Nicolás Carreras i protagonitzada pel convidat estrella del Most 2017, Charlie Arturaola; o Saving Wine (Le vin en ebullition), de Philippe Prieto i Samuel Toutain, que es veurà a la gala del vi del dia 3 a Vilafranca i que parla sobre les mesures que han pres alguns viticultors francesos contra el canvi climàtic. El jurat de la secció Collita, que formen Judith Colell, Imma Merino, Damià Serrano, Ruth Troyano i Anna Vicens, s’encarregarà de determinar els guanyadors dels set premis d’aquesta selecció.

Al Penedès s’hi viuran també les altres seccions del Most Festival com són Brot, la competició de curtmetratges de producció catalana i espanyola, i la Gran Reserva amb preestrenes de grans pel·lícules com Happy End, de Michael Haneke, que donarà inici al Most el dia 2, una gala d’inauguració en la qual es farà entrega del Premi d’Honor del Most 2017 al periodista cinematogràfic Jaume Figueras. Un altre exemple de la Gran Reserva 2017 és l’estrena catalana de Tierra firme, d’un dels directors del moment: Carlos Marqués-Marcet que clourà el festival el dia 12, moment en què s’homenatjarà l’actor Francesc Orella amb el segon dels premis honorífics que enguany lliura el festival.

L’Uruguai i Charlie Arturaola, convidats d’enguany

El país convidat d’aquesta edició és l’Uruguai i els seus vins, que es descobriran en el seguit d’actes que se celebraran entre el 3 i el 5 de novembre. Per una banda, el passi de la pel·lícula El duelo del vino, de Nicolás Carreras, protagonitzada per Charlie Arturaola i presentada per ell mateix en el passi que programa el festival. Aquest reconegut sommelier llatinoamericà també serà protagonista de dos tastos de vins d’Uruguai que se celebraran els dies 3 i 4 de novembre. El diumenge dia 5 tindrà lloc la presentació al VINSEUM del projecte de cooperació Penedès – Uruguai de la mà dels seus elaboradors i del sector públic implicat. En acabar la xerrada, la plaça Jaume I de Vilafranca serà escenari d’un típic asado popular regat amb els millors vins uruguaians.

El Most Festival l’organitzen el VINSEUM (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i el Cineclub Vilafranca, amb el suport d’INCAVI i de les denominacions d’origen catalanes D.O. Penedès, D.O. Cava, D.O. Montsant i D.O.Q. Priorat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa