VadeVi
El Most Festival sobreviu, “al límit”, al coronavirus
Envino veritas és una de les pel·lícules que es projectaran en aquest atípic Most Festival
Envino veritas és una de les pel·lícules que es projectaran en aquest atípic Most Festival

!--akiadsense-->

Suprimir les degustacions del final de cada pel·lícula, prescindir dels tastos guiats, reduir l’aforament de les sales al 50% i avançar l’horari de la programació són els principals ajustos que ha hagut de fer el 10è Most Festival per tirar endavant del 5 al 15 de novembre enmig de la pandèmia de la covid-19. Per contrarestar-ho, la direcció estrena un autocine, crea uns packs de degustació a casa i fomenta les projeccions familiars, mentre també incrementa els títols de la secció Brot. Tot un ajust que ha suposat dur el festival al “límit”, segons ha reconegut aquest dimarts el seu director, Xavier Fornos. “Estem davant una edició més cinèfila que mai perquè la situació ens impedeix portar la copa més enllà de la pantalla”, ha lamentat.

La direcció del Most s’ha vist obligada a suprimir les copes de vi, un dels elements que més diferencien aquest festival internacional d’altres certàmens cinematogràfics. La crisi sanitària ja va dur els organitzadors a decidir anul·lar totes les degustacions posteriors a les projeccions, mentre el recent tancament de la restauració els ha induït a suspendre també els tastos guiats. “No podem crear espais de risc”, apunta Fornos, també director del Vinseum –organitzador del certamen-.

Com a alternativa, el festival ha dissenyat un pack de vins i formatges per a què els espectadors puguin fer les degustacions a casa, un cop acabi la pel·lícula, “dins la seva bombolla de convivència”. Hi ha quinze propostes diferents –equivalents a les degustacions que s’haurien fet a les portes de les sales quan acabessin les projeccions- i es podran comprar a un preu de 20 euros.

Una altra de les conseqüències de la covid-19 ha estat la reducció de les activitats complementàries, amb la supressió de diversos actes als cellers que habitualment col·laboraven amb el festival. Amb tot, la pandèmia també inspirat la direcció a obrir un autocine, “com una de les formes més segures de gaudir de l’espectacle cinematogràfic”, ha destacat Fornos. La projecció serà el 13 de novembre al vespre a l’aparcament de l’Auditor, i s’hi podrà veure ‘Viernes 13’.

Dins les fórmules per adaptar el festival a la pandèmia, el Most també ha seguit les passes de nombrosos certàmens que l’han precedit enguany i oferirà alguns títols a través de la plataforma Filmin. En concret, hi haurà 21 propostes, tres de les quals seran de la programació d’enguany, mentre la resta reuniran una selecció de títols premiats durant les nou edicions anteriors del Most.

En el marc dels ajustos a què s’ha hagut de sotmetre el festival, la direcció ha recordat que el procicat limita l’aforament dels espectacles culturals al 50% i que el toc de queda impedeix allargar l’horari nocturn. Xavier Fornos ha apuntat que els últims anys havien atret 7.000 espectadors, i tem que les limitacions puguin generar “dubtes”, de manera que preveuen una “reducció important” del públic per aquest 2020.

Un Most 90% cinematogràfic

Fets els ajustos a la vessant més vinícola del festival, el Most se centra en una edició on el 90% de la programació es focalitza a les pantalles. En aquest sentit, les seccions de concurs Brot i Collita reuniran 23 i 41 treballs, respectivament. En el primer cas, la direcció destaca l’increment de títols i de presència de propostes penedesenques, mentre que la secció Collita oferirà ficcions, documentals i anuncis de 9 països diferents.

En paral·lel, la secció Gran Reserva reunirà tres títols pre estrenats els últims mesos als principals festivals europeus i espanyols: ‘Nuevo orden’, ‘Druk’ i ‘Driveways’. Els dos primers, avalats pels festivals de Sant Sebastià i Venècia.

Si els últims anys la programació s’arrodonia amb propostes d’un país convidat, aquest cop la direcció ha preferit oferir una visió més introspectiva i retrospectiva del cinema, centrant-se en Catalunya. Així, ha programat un petit cicle català amb ‘Angoixa’, ‘Ponts de Varsòvia’, ‘Noche de vino tinto’ i ‘Vida en sombras’. Les quatre sessions seran presentades pels directors i programadors Àngel Sala, Esteve Riambau, Joan M. Minguet i Mònica Jordan.

Per últim, pel que fa a les propostes del mini Most, pensades per al públic familiar, aquestes van a l’alça i enguany la direcció amplia la programació a dos dies –els dos diumenges-, en col·laboració amb la Federació de Cineclubs de Catalunya i del Festival de Cinema i Discapacitat Inclús.

Si bé Vilafranca del Penedès tornarà a ser l’epicentre del Most, es mantenen algunes projeccions de la secció Collita a altres municipis del territori, com Sant Sadurní d’Anoia, Olèrdola, Avinyonet del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Torrelavit i enguany també Sitges.

Una edició ajustada “al límit”

El director del festival, Xavier Fornos, ha celebrat poder posar en marxa la 10a edició malgrat la situació de pandèmia i també el trencament de la relació amb Cineclub Vilafranca, fins ara coorganitzadors del certamen. Un cop fets tots els ajustos degut a la crisi sanitària, Fornos ha assegurat que el festival s’ha situat “al límit” i ha advertit que l’aplicació d’un confinament en cap de setmana seria devastador.

“Qualsevol mesura de les que comencen a sonar a la premsa implicaria una estocada de mort de la desena edició”, ha avisat. Amb tot, també ha puntualitzat que, si calgués suspendre el festival, s’optaria per una “congelació” de la programació amb intenció de recuperar-la quan la situació de la pandèmia ho permetés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa