VadeVi
La preestrena de "María (y los demás)", tret de sortida al festival Most

Del 3 al 13 de novembre tindrà lloc la sisena edició del Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, organitzat per Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i el Cine Club Vilafranca. Com cada any, el festival oferirà una acurada selecció de les millors peces audiovisuals relacionades amb el món de la vinya, el vi i el cava a Vilafranca, Sant Sadurní i a d’altres indrets del Penedès i el Priorat. El Most brindarà pel bon cinema amb la projecció de pel·lícules de grans directors i una bona selecció de curtmetratges.

El certamen obre enguany les seves portes amb María (y los demás), òpera prima de la cineasta catalana Nely Reguera protagonitzada per l’actriu Bárbara Lennie. En aquest film, presentat al Festival de Sant Sebastià, Lennie dóna vida a María, una noia responsable, controladora i organitzada que des que va morir la seva mare quan ella tenia 15 anys ha tingut cura del seu pare i dels seus germans, esdevenint el pilar de la família. Per això, quan el seu pare, malalt, s’enamora sobtadament, sent que la seva vida s’enfonsa.

El plat fort de la secció Collita 2016 serà l’estrena de Priorat, una de les grans produccions catalanes de l’any. El documental, dirigit per David Fernández de Castro, és un homenatge als “5 magnífics”: René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana, que a principis dels vuitanta van revolucionar el vi català. Priorat es presentarà el divendres 4 al Teatre Casal de Vilafranca (20h) amb la presència de Josep Lluís Pérez, René Barbier i Carlos Pastrana i el dissabte 12 al Teatre L’Artesana de Falset (20h) amb René Barbier. La mateixa setmana, el dimarts 2 de novembre, la Filmoteca de Catalunya acollirà una presentació prèvia. L’acte comptarà amb la presència d’Álvaro Palacios i René Barbier.

Secció Collita: 35 produccions internacionals especialitzades

La secció Collita 2016, centrada en la producció audiovisual sobre la vinya i el vi, projectarà enguany 35 treballs procedents de 12 països diferents, entre documentals, pel·lícules de ficció i vídeos promocionals del total de 53 treballs presentats. Entre els seleccionats destaca la presència catalana, que representa el 51,4% del total. La internacional es consolida i enguany ja suposa el 42,9% dels films que es projectaran. En aquest sentit, cal destacar que les produccions del continent americà arriben al 20% del total. El 5,7% restant prové de la resta de l’Estat espanyol. Durant els deu dies de festival es projectaran més de nou hores de cinema sobre la vinya, el vi i el cava.

D’entre les 35 pel·lícules que formen part de la secció Collita 2016, cal destacar Priorat, una de les grans produccions catalanes de l’any que s’estrenarà al Most Festival; Au pif, un documental trepidant sobre la passió per l’excel·lència de Verónique Rivest, primera dona finalista del concurs “Millor sommelier del món” (2013); Fermentación espontània, de la fotògrafa i sommelier Clara Isamat que documenta el pas d’un any a través d’elaboradors de vins naturals d’arreu d’Espanya; Jerez, Xérès, Sherry. Los ingleses en Jerez, un documental de Nonio Parejo que retrata la història dels vins i de la cultura, els costums, la religió i els cognoms de Jerez; La vinya i la banya, de Raimon Coll, sorprenent i memorable cinema del vi fet des del Penedès; Prime Meridian of Wine, l’aventura d’un noi georgià que emprendrà un viatge per descobrir-ho tot sobre el vi, dirigida per Nana Jorjadze, la única directora georgiana nominada a un Òscar; i Terra Magica, un retrat de la història de Goriska Brda, que el director Jure Breceljnik va fer just abans de morir.

Aquestes produccions optaran als set premis que atorgarà el Most 2016 dins la secció Collita: Gran premi del Jurat (dotat amb 1.000€), Premi al millor Treball de Ficció, Premi al millor Treball Documental, Premi al millor Treball Promocional, Premi Arrels, Premi Projecció Internacional i Premi Vi Català (dotat amb 500€).

Gran Reserva

La secció Gran Reserva acull la pre-estrena de pel·lícules esperades o que s’han projectat a festivals d’arreu del món i que s’estrenaran comercialment els propers mesos. Aquestes sessions s’acompanyen d’una degustació de vi, cava i formatges i compten amb la presència de convidats molt especials. María (y los demás) serà l’encarregada de donar el tret de sortida al festival d’enguany el proper dijous 3 de novembre al Teatre Casal (Vilafranca del Penedès).

El 5 i el 6 podrem veure dues comèdies franceses que el Most estrena a Catalunya: Saint Amour, pel·lícula de cloenda del passat Festival de Berlín, dirigida per Benoît Delépine i Gustave Kervern i protagonitzada per Gerard Depardieu, i Vuelta a casa de mi madre, de Eric Lavaine, vista per més de dos milions d’espectadors francesos.

L’històric magatzem de vi Alfons XIII que Torres conserva a Vilafranca del Penedès acollirà la projecció d’El ciudadano ilustre, dirigida per Mariano Cohn i Gastón Duprat i protagonitzada per Nora Navas i Òscar Martínez. L’actor, premiat al Festival de Venècia amb la Copa Volpi, dóna vida a Daniel Mantovani, reconegut escriptor argentí exiliat a Barcelona que torna al seu poble natal per ser distingit com a ‘ciutadà Il·lustre’. Frantz, dirigida per François Ozon, arriba al Most després de passar pel Festival de Sant Sebastià i amb la seva protagonista, Paula Beer, premiada a la darrera Mostra de Venècia amb el Premi Marcello Mastroianni a la millor actriu emergent. Finalment, Loca Alegria, una comèdia plena de força signada per l’italià Paolo Virzì, clausurarà la 6a edició del Most Festival.

Altres seccions del Most: infants, curtmetratges i activitats paral·leles

Les seccions que completen el Most 2016 són Brot, integrada per una selecció acurada dels millors curtmetratges de l’estat espanyol que enguany arriba a la 21a edició i que oferirà, en tres sessions, 30 peces. Entre elles, es podran visualitzar algunes de les millors cintes d’aquesta última temporada, com El Adiós, darrer premi Gaudí, En la azotea, que acaba de guanyar a Sitges el premi SGAE Nova Autoría, No me quites, nominat als Gaudí i protagonitzat per Laia Costa, Tiger, l’òpera prima d’Aina Clotet com a directora i Timecode, Palma d’Or al Festival de Cannes.

El Mini Most Filmets ofereix als més menuts de casa el diumenge 13 de novembre una selecció de curts plens d’estímuls visuals i narratius, i algunes peces d’animació infantils fruit de la col·laboració amb el Festival Filmets. El Most es completa amb diverses activitats paral·leles, entre les quals destaca “Nissaga de poder: 20 anys d’una sèrie inoblidable”, una taula rodona per recordar gran moments i personatges d’aquesta sèrie creada per Josep Maria Benet i Jornet i ambientada al Penedès. Alguns actors de la sèrie també seran present al festival. L’encarregat de presentar la gala d’inauguració i de cloenda serà l’actor penedesenc Biel Duran. L’actriu Mònica López formarà part del jurat de la secció oficial Collita 2016 i Eva Santolaria formarà part del jurat de la secció de curtmetratges Brot.

L’artista sonor Edu Comellas, crea una música inspirada en el vi per l’espot 2016

L’edició d’enguany del Most compta amb un espot publicitari dissenyat per la productora Centset i amb la música de l’artista sonor Edu Comellas. La peça, juga amb tres ingredients que encaixen a la perfecció per presentar aquesta edició del Most Festival: el cartell de l’edició d’enguany, imatges cinematogràfiques i una música composta especialment per a l’ocasió que s’inspira en el món del vi.

Edu Comellas, amb qui el festival ha col·laborat en diverses ocasions, és un músic que experimenta en el vèrtex que uneix la música i l’art sonor. Concretament el tema de l’espot, l’ha aconseguit manipulant el so de la vibració d’una copa de vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa