VadeVi
Nadal comença la verema, la més minsa dels últims 75 anys
  • CA
Enguany el míldiu ha afectat al raïm a més de la fulla
Enguany el míldiu ha afectat al raïm a més de la fulla | Nadal

!--akiadsense-->

La collita 2020 a la Finca Nadal de la Boadella serà la més escassa dels darrers 75 anys. Les prop de 100 hectàrees de vinya ecològica de la finca no s’han escapat de la plaga de míldiu que aquest any ha afectat de forma massiva el Penedès. El macabeu i la parellada, dues de les varietats històriques bàsiques per a l’elaboració de vins escumosos, han patit de manera molt severa els efectes d’aquest fong, mentre que l’afectació sobre el xarel·lo, que també s’utilitza per a elaborar els vins blancs tranquils, ha estat menor.

Les pluges persistents durant tota la primavera i temperatures al voltant dels 25º han estat la combinació perfecta perquè el míldiu s’hagi estès amb una virulència mai vista. Aquest any 2020, a la finca de Nadal han registrat durant el segon trimestre de l’any, 29 dies de pluja i 229 l/m2, mentre que la mitjana del mateix període dels darrers 20 anys és de 14 dies i 137 l/m2. Amb aquestes condicions, el fong no només ha afectat les fulles del cep, com fa esporàdicament, sinó que aquest any ha atacat el raïm provocant la seva mort i una disminució molt considerable de la collita que en aquest celler s’estima que estarà al voltat del 50%.

L’atac del fong ha estat molt més important a la comarca de l’Alt Penedès que en zones limítrofes, i sobretot els efectes més devastadors s’han produït en les vinyes que es troben en producció ecològica. En aquest sistema de conreu respectuós amb la natura únicament es pot actuar de forma preventiva amb productes a base de coure tal com s’ha anat fent des de l’aparició del míldiu a Europa des de mitjan segle XIX. Enguany, aquest treball preventiu no s’ha pogut realitzar correctament perquè les continuades pluges han impossibilitat, en alguns moments, que els equips entressin a les parcel·les a realitzar els tractaments antimíldiu i les infeccions s’han multiplicat exponencialment fins a provocar la mort del raïm.

Nadal comença la verema, la més minsa dels últims 75 anys
Nadal comença la verema, la més minsa dels últims 75 anysNadal comença la verema, la més minsa dels últims 75 anys | Nadal

!--akiadsense-->

En aquest sentit, Xavier Nadal, propietari i enòleg del celler, explica que malgrat les adversitats d’aquesta crisi se n’han d’extreure aprenentatges i oportunitats de cara al futur: ”aquest 2020 ens torna a recordar que la natura es capriciosa, i que quan s’ho proposa posa les coses al seu lloc. Els cellers hem de treballar amb harmonia amb la natura, perquè el retorn sempre és reconfortant per a tothom”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa