Nadal RNG10 2004

DO Cava

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 50 €

Tel.: 938 988 011

Web: www.nadal.com

En els darrers anys han sortit al mercat una nova fornada de caves ben diferents al que aquests escumosos majoritàriament penedesencs ens tenien acostumats. Fins no fa gaire, el gruix dels caves eren relativament joves. Recordem que el Consell Regulador del Cava exigeix un mínim de nou mesos de criança a l’ampolla als vins escumosos que empara, però que hi ha la categoria Reserva per als que tenen un mínim de quinze mesos, i la màxima categoria, els Gran Reserva, per als que en tenen de trenta en amunt.

Però uns quants cellers van decidir anar molt més lluny. Recaredo va treure al mercat el seu primer Turó d’en Mota de l’anyada 1999 amb més de 100 mesos de criança i també Gramona, Raventós i Blanc (tot i que en aquest cas fora de la DO Cava) i Mestres van seguir aquest camí, presentant caves que superaven amb escreix els 30 mesos reglamentaris dels Gran Reserva. Fins el punt que també les cases grans s’hi van afegir, amb Freixenet i el seu excel·lent Casa Sala i Codorníu, que fa poc ha presentat el que presumeix de ser el cava més car de la història (175€) l’Ars Collecta 456, de l’anyada 2007.

Tots són vins escumosos als quals la llarga criança ha donat matisos molt diferents del que estem acostumats a trobar als productes més joves i que han situat el Cava a un nivell d’excel·lència comparable a qualsevol altre vi escumós internacional (sí, ja sabem que em refereixo al champagne francès) i amb el valor afegit d’una personalitat absolutament diferenciada, perquè gairebé tots aquests escumosos s’elaboren amb varietats autòctones catalanes i pràcticament tots són brut nature (la majoria dels francesos són brut).

I ara ve Nadal, Caves Nadal, i treu al mercat aquest passat 1 de novembre les primeres ampolles del cava Gran Reserva RNG10, corresponents a l’anyada 2004, i elaborat amb un cupatge de xarel·lo 68% i 32% parellada de la Finca Nadal. Aquest producte ret homenatge al fundador de la marca, Ramon Nadal Giró, i és el resultat d’una selecció de les anyades extraordinàries d’RNG, de les quals es reserva una part de les ampolles que es deixen envellir fins a superar els deu anys.

El color dóna pistes, però no fa endevinar del tot el que ens espera. És de color daurat, però no tan intens o d’or vell com podria fer esperar una criança tan llarga. Un cop servit, ja es veu que la bombolla és fina i delicada, i per això convé inclinar la copa i servir-lo amb cura per no malbaratar l’escuma, que en caves tan longeus és més aviat escassa.

A les aromes sí que ja es destapen totes les cartes. Convé obrir-lo i deixar-lo respirar i reposar a la glaçonera uns 10 minuts, com així ho recomana Caves Nadal en un paper -gairebé li podríem dir “document” per la sofisticació del disseny i el tipus de paper satinat i translúcid- que va dintre el també elegant estoig blanc que embolcalla cada ampolla.

Un cop airejat (aquest líquid daurat ha estat més de deu anys tancat a l’ampolla, privat d’oxigen!) es destapa un recital d’aromes: fruita seca torrada, brioix, mantega fosa, pa calent, fruita blanca confitada, melmelada de préssec, taronja, orellanes, dàtils, un punt de vi ranci i de xerès… Tot això amb un pas per boca vinós, corpori, fins i tot un punt amarg i amb un final lleument anisat. Es tracta d’un vi d’una complexitat comparable a la dels millors vins negres i d’una elegància que només poden igualar algun dels millors vins blans. I sí, val uns 50 euros, però us ben asseguro que per trobar qualsevol altre vi que aporti un nivell de complexitat i de satisfacció similar, sigui de la procedència o del tipus que sigui, possiblement encara haureu de gastar més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa