VadeVi
‘Fixing the Wine’, el fòrum on ‘fermentaran’ els reptes actuals del vi
  • CA

El projecte Fixing the Wine neix amb la voluntat d’esdevenir un fòrum on reunir representants de tots els àmbits del sector del vi català, entre els quals, pagesos, elaboradors, comerciants, restauradors, consumidors, i compartir idees, models i propostes que ajudin a encarar el futur del vi d’una manera constructiva.

La jornada, coorganitzada per l’Incavi i la revista Arrels, tindrà lloc aquest dijous 27 d’octubre al recinte de Palo Alto de Barcelona on es desplegarà un programa i una dinàmica per “fermentar les idees del futur“. S’estructurarà en tres grans blocs, Cultura del vi, Pagesia del vi i Enoturisme, i permetrà abordar àrees que han de traçar el futur del sector.

Ponents nacionals i internacionals en cada bloc

En cada bloc, un ponent internacional exposarà experiències i criteris que han reeixit al seu territori i una taula rodona amb experts i representants del vi català posarà la mirada en les realitats del país, abans d’obrir un torn de preguntes entre els assistents.

El primer bloc, Cultura del vi, vol incidir en la presència que aquest producte amb milers d’anys d’història a Catalunya podria tenir en la societat d’avui. Què ha fet que correm el risc que algunes generacions perdin la connexió amb aquest element cultural de primer ordre? A la taula rodona en parlaran Xavier Fornos, director del Vinseum de Vilafranca del Penedès; Miquel Torres, director general Família Torres; l’actor i sommelier David Janer i la sommelier Audrey Doré, del celler de Can Roca. Sumat a tot plegat, i des de Brussel·les, el Master of Wine Pedro Ballesteros farà arribar la seva ponència. La moderadora del bloc serà la directora de la revista Cuina, Judith Càlix.

El bloc de Pagesia del vi vol fer valdre la tasca dels primers agents de la cadena del sector, la pagesia. La ponent internacional convidada per obrir el bloc és Barbara Nappini, presidenta de Slow Food Italia, que exposarà les iniciatives de la seva organització per revertir aquesta situació, tant en l’àmbit local com en l’experiència global de la Slow Wine Coalition, una xarxa mundial que connecta viticultors d’arreu del món.

L’accent català el pararà la taula rodona integrada per Eudald Planella, pagès de nova incorporació al sector sense vincles familiars amb l’agricultura, Isabel Vidal, viticultora penedesenca amb una trajectòria de lluita i defensa del sector, i l’economista Francesc Reguant, membre de la comissió d’Agricultura del Col·legi d’Economistes de Catalunya. El director de la revista Arrels, Josep Sucarrats, s’encarregarà de moderar la taula.

L’enoturisme, per la tarda

Després del dinar, el director de l’Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer, donarà pas al bloc d’Enoturisme que obrirà la gerent d’Enoturismo de Chile, Alicia Ortiz. Serà un espai per explorar la viabilitat i l’interès d’aquesta activitat complementària de la vitivinicultura i que, a Xile, s’ha revelat com una font interessant per fer créixer els recursos del sector. 

En la taula rodona moderada pel director de Descobrir, Joan Morales, tres representants de projectes enoturístics col·lectius de Catalunya compartiran les seves experiències, prou diferents l’una de l’altra. Es tracta de Natàlia Puig, de La Carretera del Vi; Núria Balaguer, de la Ruta del Vi de Lleida; i Rebeca Ruiz, d’Enoturisme DO Alella.

Els assistents podran tastar vins de la DO Catalunya i de la resta de denominacions del país, a més d’una tria de referències de Família Torres, durant el descans del matí i el dinar, a banda de l’afterwork que tindrà lloc un cop finalitzat el bloc d’Enoturisme.

La directora de l’Incavi, Alba Balcells, s’encarregarà de l’obertura de l’esdeveniment a les 09:30 hores del matí, que s’allargarà fins a les 17:00 h de la tarda, quan la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, Teresa Jordà, clausurarà la jornada, just abans de l’afterwork que servirà perquè els participants al Fixing the Wine intercanviïn les impressions de la trobada de manera distesa.

Al costat dels coorganitzadors —Incavi i Arrels—, Fixing the Wine també compta amb el suport de la DO Catalunya, l’Agència Catalana de Turisme i l’Ajuntament de Barcelona.Les inscripcions es poden fer a través d’aquest formulari i la jornada es podrà seguir en línia a través del canal de Youtube de l’Incavi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa