VadeVi
Neix l’agrupació de viticultors biodinàmics «Aliances per a la Terra»
  • CA

Aquesta setmana s’ha presentat Aliances per a la Terra, una agrupació de dotze viticultors orientada a construir una filosofia de treball a la vinya respectuosa amb l’entorn. Tots ells, ja certificats amb el segell ecològic (CCPAE), estaran en condicions d’obtenir la certificació Demeter en agricultura biodinàmica durant el 2016. Amb aquesta nova aliança s’espera poder servir de precedent a d’altres agricultors i productors del món del vi, tant a Catalunya com a Espanya.

Durant la seva fase inicial, aquesta nova aliança congregarà sota uns mateixos principis i uns mateixos fins una gran extensió de vinya biodinàmica de la DO Cava, amb un total de 124 hectàrees totes ubicades al Penedès.

A partir de l’any 2016, aquesta associació estarà oberta a acceptar noves incorporacions, tant d’agricultors com d’altres cellers afins a aquesta filosofia i dinàmica de treball.

El grup ha seguit el camí iniciat per Gramona, amb una evolució gradual i natural on junts han passat de viticultura convencional a integrada, per després obtenir l’ecològica certificada pel CCPAE, la qual cosa suposa el no ús de productes sistèmics i, finalment, arribar a la biodinàmica.

Aquesta certificació ha estat possible gràcies a la inquietud i convicció de tots els seus membres. Gramona n’ha facilitat els mitjans necessaris: la formació interna i l’accés a consultors nacionals i internacionals amb vasta experiència en diverses disciplines vinculades a la vinya.

Tanmateix, Gramona ofereix als membres de les Aliances per a la Terra una garantia de compra dels raïms biodinàmics a un preu molt per sobre del preu mig del mercat. La prevbisió és pagar el raïm un 40% pel damunt del preu al qual ara es paga el raïm ecològic.

Això haurà de permetre al grup cobrir els elevats costos derivats de les pràctiques biodinàmiques que impliquen un augment d’aproximadament un 20% en mà d’obra. Alhora, hi ha un menor rendiment per quilo de raïm tot i que la qualitat d’aquest és superior.

Un nou model de contracte

El celler no només es compromet a una major compensació als viticultors, sinó que adquireix un vincle amb ells a través d’un Contracte de Vida de Vinya. I es que prèviament a la constitució de Les Aliances per a la Terra, els dotze viticultors, entre ells Gramona, han establert treballar aquestes parcel·les sota un contracte totalment nou en el sector agrícola. Aquest està emparat en el dret civil per la seva condició d’indefinit, segons el qual s’estableix la intenció d’ambdues parts de col·laborar durant tota la vida amb la vinya en qüestió, fins i tot en la renovació o replantació d’aquesta una vegada arribat el moment. Ara, la integració dels viticultors a Les Aliances per a la Terra ratifica que aquesta col·laboració es realitza sota la mateixa filosofia de vida i d’agricultura.

Totes les terres en propietat de Gramona seran 100% Demeter l’any 2016. 16,5 hectàrees ja ho són, i axò ha permès que la passada verema el celler elaborés el seu primer vi biodinàmic i un cupatge amb vocació de llarga criança (Enoteca i Celler Batlle). El 2016 el vi base per a III Lustros serà biodinàmic. Finalment, el 2018 s’espera tenir el primer tiratge d’Imperial íntegrament biodinàmic.

Sobre Demeter

Demeter Demeter és una associació ecològica d’àmbit internacional formada per membres d’Europa, Amèrica, Àfrica i Nova Zelanda. Representa a 3.500 productors de 40 països diferents. L’ús d’aquesta nomenclatura està subjecte a un contracte d’autorització i als corresponents processos d’inspecció i certificació per garantir que les pràctiques de l’agricultura biodinàmica es realitzen d’acord amb la normativa vigent.

L’Agricultura biodinàmica: un pas més enllà de l’ecològica

L’Agricultura biodinàmica és una tècnica agrícola ecològica que consisteix en l’elaboració del compost, la utilització de compost aptes per a la viticultura, decoccions i fermentació de plantes, rotacions i associacions de cultius, espais per a la vida de la flora i la fauna integrades a les àrees de producció, cobertes vegetals i sistemes mixtos agrícola-ramaders. L’agricultura biodinàmica proposa també una tècnica de cura del sòl: l’ús de preparats que aconsegueixen augmentar l’activitat biològica del sòl, incrementant la resistència de les plantes i animals a les plagues i malalties.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa