VadeVi
Corpinnat vol consolidar-se a escala internacional al costat del xampany

La Segona Nit de Verema dels cellers de Corpinnat ha volgut ser una jornada festiva malgrat que no està sent la millor de les anyades per a la marca col·lectiva de la Unió Europea. D’una banda, pel que fa al balanç d’una verema que ha estat “insòlita”, apuntava el president Ton Mata, a la qual “costa trobar atributs positius, més enllà de l’excel·lent estat sanitari del raïm”, afegia Pere Llopart, a causa principalment de la sequera i la falta d’aigua no només al llarg dels darrers mesos, sinó també anyades. De l’altra, perquè hi faltava una figura que ha estat clau en la fundació i consolidació d’aquest projecte de vins escumosos del Penedès: Xavier Gramona, mort el passat mes d’agost a causa d’un fatal accident.

Sigui com sigui, apuntava Mata, “a ell li hauria agradat que l’ambient fos alegre”, i així ho han intentat. Per començar, retent precisament un sentit homenatge a qui fou fundador i impulsor de Corpinnat, i seguidament, obrint les portes a poc més de 150 persones, entre les quals per primer cop públic final, que van poder compartir una copa de Corpinnat i un petit còctel al jardí del celler Llopart, amfitrió enguany de la trobada. Segons els organitzadors, l’objectiu és consolidar la festa any rere any i que vagi movent-se per tots els cellers membres.

Menys raïm i preus que superen l’euro

El balanç de la verema, pendent de xifres definitives, ha estat, com dèiem de bon estat sanitari però de menys quantitat. “És la verema més petita i curta que es recorda“, apuntava Llopart. I insistia en la dificultat de l’anyada, en què s’han trobat que varietats tardanes s’han collit abans que les primerenques, fent referència per exemple a la macabeu. “La planta ha crescut poc, deia, per això, ens cal creativitat i sobretot professió“, valorava el viticultor.

En total, han entrat gairebé sis milions de quilos de raïm. “Un 50% de collita pròpia, i un 50% de compra”, compartia. I, referent als preus, venint de seixanta cèntims, de “preu garantit” l’any 2019, enguany s’han marcat de mitjana arribar als 80 cèntims, tot i que fet el còmput final, el resultat final ha estat que s’ha pagat, de mitjana, a 1,04 euros el quilo de raïm.

Sobre el desplegament de la Llei Catalana del Vi

L’any passat, durant la primera edició d’aquesta Festa de Verema, el president Ton Mata demanava accelerar el desplegament de la Llei Catalana del Vi. I precisament enguany s’ha vist com l’INCAVI n’iniciava la reactivació. “Aquesta llei obre una oportunitat per regular el sector i segmentar tots els cellers del territori català segons el model productiu i per a tota la raó social”, valorava, “un deure que permetrà ser més rigorosos i transparents”, apuntava. En el transcurs de la consulta pública, Corpinnat ha presentat tres esmenes que els agradaria tinguessin presents a l’hora de desplegar la llei. Mata els va detallar.

La primera, detallava, té a veure amb la identificació i definició de cinc figures “que haurien de tenir totes les empreses del vi”, fent menció als viticultors-elaboradors; vinificadors-elaboradors; negociants, marquistes i cooperativistes. “Tothom hauria de poder-se encabir en una d’aquestes categories”, apuntava, i a poder ser, que fos “per raó de propietat, i no de vins concrets, com passa al Montsant”, apuntava.

La segona esmena apunta cap a la categorització de Corpinnat. “Demanem que se’ns consideri en el mateix rang o categoria que una DO o IGP, no som un grup d’amics”, insistia Mata. I la tercera apunta a l’ús dels topònims. “No pot ser que vins vinguts de fora puguin utilitzar el nom d’un municipi, i als nostres, que són i neixen aquí, se’ns qüestioni que puguem incloure’l les etiquetes”, lamentava.

Ara, explicava, estan pendents de la resposta de l’entitat pública del vi, que “s’ha compromès“, deia Mata, a informar-los dels següents passos i de convocar-los a una taula per poder debatre-ho tot plegat.

Ton Mata i Pere Llopart durant la compareixença davant premsa en el marc de la 2a Festa de la verema Corpinnat | Foto: cedida

Situar-se al costat del xampany i el franciacorta

Corpinnat es va constituir oficialment fa poc més de cinc anys, i malgrat que sempre és necessari fer balanç, la mitja dècada ja permet mirar enrere, revisar i analitzar per projectar nous reptes al futur. El president de la Marca Col·lectiva comparteix la satisfacció per haver assentat i posicionat el projecte, d’haver aconseguit que s’identifiqui el nom amb la qualitat d’elaboració, amb el territori d’origen, el Penedès: “coneixen qui som, ens hem fet un lloc a les cartes dels restaurants”, apunta, però aquí un primer repte, que està en “consolidar-se també a escala internacional“. “Ens volem, i podem posicionar al costat del xampany i el franciacorta”, assenyala.

Com a segon repte de cara als pròxims anys hi ha també un interès per veure créixer el nombre d’associats a Corpinnat. “Necessitem ser més massa crítica“, apuntava, per la qual cosa, demanava “valentia” tant a empreses i viticultors per poder complir els requisits que farien possible aquest increment.

Xavier Gramona, mort aquest 2023, ha estat nomenat president honorífic de Corpinnat | Foto: Eva Parey

Xavier Gramona, president honorífic de Corpinnat

Xavier Gramona va perdre la vida el passat mes d’agost a causa d’un tràgic accident, i en la convocatòria a Llopart, se l’ha volgut recordar i tenir-lo molt present. El cert és que no només se li han dedicat paraules d’enyorança, sinó que en el transcurs de la vetllada se li ha fet un homenatge i un reconeixement públic a qui fou un dels fundadors i primer president de la marca “pel seu compromís i fidelitat”, atorgar-li, a títol pòstum, la distinció de president honorífic de Corpinnat.

“La notícia ens va deixar consternats”, lamentava el president Ton Mata. “Era una persona molt intel·ligent i intencionadament ingènua, algú que pensava que tot era possible”. I afegia: “Li estem profundament agraïts per la seva generositat, amb nosaltres, però també i sobretot amb el territori”.

En aquell moment, representants dels onze cellers van lliurar a Leo Gramona, fill del finat i actual membre de la junta directiva de CORPINNAT, una peça de ceràmica original obra de l’artista sadurninenca María José Torres, que representa les dues ànimes de Xavier Gramona, la més terrenal, lligada a la terra i la pagesia, i la més espiritual i rebel, alhora.

Gramona va agrair el gest, així com tota la feina que està fent Corpinnat, i en nom de la família Gramona va reiterar el seu compromís i la fidelitat en el projecte. “El pare ens va ensenyar que ens hem de mostrar com som al món -deia en el moment de recollir la peça-, abraçar qui som, perquè hem demostrat estar a l’altura i el món està reconeixent aquest valor“. “Seguirem apostant per un futur del col·lectiu que, personalment, penso que és brillant“, va concloure emocionat.

Ton Mata, en el moment del lliurament de la peça de ceràmica a Leonard Gramona | Foto: cedida
Més notícies
Notícia: Ha mort Xavier Gramona, cor i veu del celler Gramona
Comparteix
Representava la cinquena generació d'una família de llarga tradició vitivinícola al Penedès
Notícia: El xef Marc Ribas serveix l’últim sopar del Festival Corpinnat a Llopart
Comparteix
El Festival tanca la tercera edició celebrant haver penjat el cartell de complet les trenta-cinc convocatòries
Notícia: Corpinnat presenta el seu tercer Festival Gastronòmic
Comparteix
Del 15 de juny al 31 de juliol s'organitzaran més de 30 sopars per oferir el millor del Penedès

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa