VadeVi
Nou requisit per exportar vi a la Xina des d’aquest 2022
  • CA

La Xina és un dels països sobre el qual hi tenen posada la mirada molts dels productors de vi del món. De fet, malgrat la situació de la pandèmia sembla que hauria frenat una mica aquesta tendència (segons dades de l’OIV), continua estant entre els països que més vi ha importat en els darrers anys. A nivell pràctic, i segons dades confirmades per PRODECA, entre els mesos de gener i octubre de 2021 es va exportar al país asiàtic vins per valor de 13 milions d’euros, una xifra que ja supera la de 2020, durant el qual aquesta quantitat va ser de 10 milions d’euros, i contant els dotze mesos complets.

En tot cas, aquest 2022 ha portat una novetat que han de tenir en compte els cellers o elaboradors que tenen o vulguin tenir tractes comercials amb el país asiàtic, ja que ha entrat en vigor una nova ordre, d’aplicació des de l’1 de gener, que demana incorporar un nou tràmit a l’hora de poder fer entrar productes vinícoles a la Xina.

Marc Oliveras, Cap de l’Àrea de Coneixement i Estratègia de PRODECA, explica a Vadevi que és “simplement un nou tràmit burocràtic que no suposa cap complicació afegida ni té cap cost econòmic”; malgrat tot, és important tenir-ne coneixement i a dia d’avui, ser conscient d’una petita incomoditat, ja que el nou document que cal registrar està únicament accessible en xinès.

Fins ara, aquest tràmit només es demanava a certs productes alimentaris com el peix o la carn, comenta Oliveras, i des dara ja és també d’obligació compliment per al vi. “El nou reglament 248 es va aprovar el passat 12 d’abril de 2021, i és ara que ha entrat en vigor”, detalla. El que implica, en tot cas, és que cada elaborador s’hagi de registrar també com a fabricant a través del registre d’un formulari al qual es pot accedir directament des de la pàgina web de les autoritats competents xineses.

Aquest nou document se suma al fins ara requerit registre com a exportador, tràmit que tampoc no té cap cost afegit i que en aquest cas es pot complimentar directament en anglès.

Així, a tall de resum i segons confirma el cap de l’àrea de coneixement estratègic de Prodeca, els requisits per exportar a Xina passen per:

  • Complimentar un document de sol·licitud de registre com a empresa exportadora. 
  • Complimentar un certificat d’autorització de producció expedit per l’autoritat competent del país d’origen (el que seria la llicència comercial) o l’anomenat RGSEAA (registre sanitari de l’empresa).
  • Auto declaració de l’empresa sol·licitant, on exposa que dona compliment a l’ordre i que el producte que s’intenta exportar és apte per al consum humà.

En relació a aquesta nova normativa, també cal tenir present que el registre té una vigència de cinc anys i que cal demanar la seva renovació entre tres i sis mesos abans que venci, ja que sinó queda cancel·lat el procés i cal tramitar-lo de nou des de l’inici.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa