VadeVi
Nou vi de Família Torres que incorpora una varietat recuperada, la moneu

La tasca començada des de ja més de tres dècades per la Família Torres de recuperar varietats de raïm ancestral, ha donat un nou fruit amb la varietat moneu. Aquesta és una varietat perfil.loxèrica originària del Penedès, que Torres va localitzar fa vint anys a prop del municipi de Querol i la va reintroduir al territori el 2016. La tècnica per tornar a introduir aquesta varietat ha estat reempeltant-la cap per cap en ceps preexistents de macabeu i de merlot.

La moneu, que presumiblement es va deixar de conrear per la seva maduració tardana, és una varietat que resisteix bé les altes temperatures i la sequera que són conseqüència del canvi climàtic. El marc de plantació triat és de 2500 ceps per hectàrea amb uns rendiments de 5.000 a 6.000 kg. Vinificada, és una varietat amb una alta capacitat colorant, manté uns nivells moderats d’alcohol i una acidesa viva. Té un caràcter afruitat, de fruites vermelles fresques i sucoses acompanyades de notes especiades, fent-se evident els records de pebre i de clau d’olor.

Clos Ancestral de Família Torres | Torres
Clos Ancestral de Família Torres | Torres

El primer vi comercial que ha elaborat Família Torres amb aquesta varietat és el Clos Ancestral. Un negre ecològic que prové dels raïms de la finques que envolten el Castell de la Bleda, un enclavament amb 2.500 anys d’història vitivinícola, propietat de Família Torres i que volen convertir en un punt de eferencia de les varietats ancestrals. El Clos Ancestral 2019 està elaborat amb un cupatge que inclou un 50% d’ull de llebre, un 30% de garnatxa negre i un 20% de moneu. Tant l’ancestral moneu com l’ull de llebre procedeixen del Castell de la Bleda, mentre que la garnatxa es cultiva en una finca propera. Cada varietat s’ha vinificat per separat i s’han fet criances parcials en bota per l’ull de llebre i la garnatxa, mentre que la moneu ha estat criada en gerres de fang de 200 l.

Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres comenta que “després de tants anys recuperant aquestes varietats, estudiant-les i coneixent-les a poc a poc, és especialment emocionant treure-les a la llum. Hem incorporat la varietat moneu al cupatge del nou Clos Ancestral com a primer pas, i estem segurs que ajudarà a enfortir la identitat dels vins negres del Penedès. La nostra intenció és anar incrementant la presència d’aquesta varietat a mesura que es vagin consolidant les noves plantacions, però al mateix temps no volem que sigui un monovarietal 100% per tal de preservar la diversitat històrica de la vinya”.

I afegeix: “Clos Ancestral és un vi estretament lligat a aquest racó del Penedès, al Castell de la Bleda; ens parla de la història del la terra, de la tradició i del patrimoni vitivinícola del Penedès”. El Castell de la Bleda, un enclavament amb 2.500 anys d’història vitivinícola La intervenció realitzada per l’arqueòleg Xavier Esteve a l’interior de l’edificació el 2018 demostra l’existència d’un assentament ibèric, que dataria entre els segles V i III aC, una vila romana, un castell i una masia medieval, abans que es construís el segle XVII l’actual edifici, catalogat com a ‘Bé cultural d’interès nacional’.

La finca del Castell de la Bleda, ubicada a prop de l’emblemàtica vinya Mas La Plana, compta amb 16 hectàrees de vinya plantada sobre sòls profunds, de textura franca. La vinya es destina majoritàriament a l’estudi de la varietat moneu i està estructurada en diverses parcel·les en les que s’experimenta amb diferents sistemes de conducció i marcs de plantació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa