VadeVi
La nova denominació d’origen d’escumosos al Penedès en ‘stand-by’
  • CA
Vinyes de la finca de Nadal un dels cellers de Corpinnat
Vinyes de la finca de Nadal un dels cellers de Corpinnat

!--akiadsense-->

Han estat mesos de negociació però han arribat a un punt mort. Corpinnat, els celler escindits de la DO Cava i Clàssic Penedès els escumosos de la DO Penedès han decidit deixar en suspens les negociacions amb les que es vol aconseguir la creació d’una nova denominació d’origen, només d’escumosos i només del Penedès.

Els punts de confluència són importants. D’entrada els dos expliquen a Vadevi que tenen molt clara la necessitat de crear una nova denominació. Un nou organisme que garanteixi la procedència d’escumosos del Penedès i també la seva qualitat. Segons Clàssic Penedès ho “tenen a tocar i només manquen serrells” i per Corpinnat destaquen quatre acords importants.

En aquesta nova denominació no es permetrà que cap dels cellers compri el cava pràcticament fet, el que s’anomena “ampolles en punta” a diferència de la DO Cava que si que ho contempla. També hi ha acord en la voluntat de reduir la compra de vi base i que la majoria elabori el seu propi vi. Pel que fa al límit territorial de la nova entitat protectora han acordat que s’assemblarà molt al de l’actual DO Penedès, per tant una mica més ampli del que preveu Corpinnat. El tercer punt d’acord és que es mantindrà la marca Corpinnat amb la seva normativa pròpia i indicarà la punta de la piràmide qualitativa.

Pel que fa a les divergències es troben sobretot en l’aspecte varietal. Corpinnat defensa les varietats tradicionals pròpies del territori i per això exigeix que només un 10% de la producció del celler siguin raïms de varietats foranes. Els cellers escindits de la DO Cava proposen reduir el nombre de varietats foranes que sí permet la DO Penedès en els seus escumosos i fer una transició d’entre 7-10 anys per donar temps a que la vinya es pugui arrencar i replantar amb varietats tradicionals del territori. Des de Corpinnat entenen que aquesta ha de ser una de les fortaleses d’una denominació que neix de nou i que li ha d’aportar singularitat i identitat. En canvi segons Josep Maria Albet, un dels membres de la comissió negociadora de Clàssic Penedès aquest escull s’ha de posar en context. “El problema és amb el riesling, el sauvignon blanc, el merlot i el gewurztraminer, estem parlant de només 6 hectàrees de vinya de dos elaboradors i amb el que costa treballar la vinya que t’exigeixin que l’arrenquis és un cop molt fort. De fet no és just que ens demanin això si tenim en compte que la restricció del 10% de la reglamentació de Corpinnat fa referència a la producció total del cellers, això vol dir que poden treure un escumós 100% pinot noir amb la seva marca”.

Les vinyes de Torres del Veguer un dels cellers de Clàssic Penedès
Les vinyes de Torres del Veguer un dels cellers de Clàssic Penedès

!--akiadsense-->

El segon punt de divergència fa referència a la categorització. Mentre Corpinnat demana que els vins top reflecteixin tota la feina del celler i no només d’un escumós concret, des de Clàssic Penedès consideren que talla les ales als elaboradors que potser voldrien posar els esforços en fer un vi de molta qualitat. És a dir, Corpinnat no vol que un escumós pugui estar entre els de més qualitat de la denominació, amb les restriccions d’elaboració pròpies com per exemple haver fet la collita a mà, si tots els vins que elabora el cellers no compleixen les mateixes condicions. Consideren que és una qüestió de coherència i de simplificar la comunicació al consumidor i que sinó s’entraria en la fórmula de la DO Cava del Cava de Paratge Qualificat que no ha funcionat a parer de Corpinnat.

Finalment segons els cellers escindits de la DO Cava, no s’hauria de permetre que els cellers que estiguin dins d’aquesta denominació puguin elaborar vins de taula, és a dir, fora de la DO. Consideren que de nou això provocaria confusió en el consumidor. Per Clàssic Penedès, en canvi, això es podria valorar més al detall. “Això està pensat per evitar situacions com la del Prosecco de Freixenet, una marca que està associada al cava i que ven un producte diferent. Però estic segur que es pot regular d’alguna manera i hem de poder trobar supòsits en que un elaborador pugui comercialitzar un vi de taula en cas que en no es compleixin alguns dels supòsit que prevegi el reglament”, assegura Josep Maria Albet.

Per Jaume Mata, gerent de Corpinnat ara és el moment de “fer les coses ben fetes de començar de nou i aprendre dels errors del passat. Per això era el moment de donar-nos un temps. Els punts de divergència s’havien enquistat. No és un punt i final”. En aquest sentit es mostra esperançat perquè els punts d’acord són importants però alhora reclama que es valori l’esforç i el sacrifici que des de Corpinnat s’ha fet per aconseguir les fites de qualitat que s’han autoimposat amb el seu reglament. Mata entén que “si menystenim la qualitat no estem fent cap favor al territori”.

Josep Maria Albet es mostra molt esperançat, “estem molt a prop. Ho tenim a tocar. La suspensió de les negociacions no és la notícia que m’hauria agradat donar ara, però estic convençut que amb aquest període de reflexió que ens hem donat ens en sortirem. Perquè el sector ho necessita”.

De moment no hi ha calendari ni està clar qui ha de moure fitxa. Sembla però que tard o d’hora hi haurà una nova denominació d’origen al Penedès només d’escumosos i que pretén posar en valor el territori i la qualitat amb identitat pròpia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa