VadeVi
Noves anyades dels vins Antologia Miguel Torres amb noves tendències
  • CA
Vins d'Antologia Família Torres

!--akiadsense-->

En una posada en escena totalment marcada per les mesures de seguretat i prevenció de la Covid-19, Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la família, i Josep Sabarich, director tècnic del celler, han presentat les noves anyades dels cinc vins que conformen el vins d’Antologia Miguel Torres, el Milmanda 2017, el Mas La Plana 2016, el Reserva Real 2016, el Grans Muralles 2016 i el Mas de la Rosa 2017.

En tots els vins tastats s’ha pogut constatar la tendència del celler cap a l’elaboració de vins on la criança en bótes i la potència tinguin menys protagonisme, per cedir-lo al caràcter varietal i al terrer de cadascun dels vins, guanyant frescor i obtenint uns vins de caire més modern, sense perdre la complexitat i l’elegància.

El tast ha començat amb l’anyada 2017 del Milmanda, un vi elaborat amb la varietat chardonnay procedent de la finca del mateix nom que la família Torres té a la Conca de Barberà. La nova anyada del Milmanda és un vi on la fruita n’és la protagonista, amb una acidesa molt ben equilibrada que li atorga frescor i una criança en bóta molt ben integrada que li dona textura i complexitat al vi sense marcar-lo aromàticament. És un exemple clar del pas de potència a finor.

El segon vi ha estat el Mas la Plana 2016, un vi elaborat amb ceps de cabernet sauvignon que van ser plantats a la finca del mateix nom, situada a Pacs del Penedès, just al costat d’on hi ha el celler principal, els anys 1964/65 amb injerts que va portar Jean Leon. Tot i que és un vi monovarietal de cabernet sauvignon, en realitat és un vi cupatge de molts vins de cabernet sauvignon. El treball que es fa tan a nivell de viticultura de la finca, on es desenvolupen un bon grapat de projectes d’increment de la biodiversitat, on fan una tria dels millors raïms de cadascuna de les 11 parcel·les com el treball tècnic al celler, reduint el pes de la fusta emprant menys bótes noves, de volum més gran i de torrat més baix donen com a resultat un vi afruitat i molt ben equilibrat.

A continuació hem tastat el Reserva Real 2016, un cupatge on domina la cabernet sauvignon, acompanyada quasi a parts iguals de merlot i cabernet franc, que provenen de la finca Les Arnes de Sant Quintí de Mediona, al Penedès. Les singulars característiques del sòl de la finca, un dels pocs indrets del Penedès on s’hi troben pissarres, i el fet de que les plantes puguin arrelar fins a 60 cm de profunditat per la presencia de la roca mare, donen uns raïms molt més concentrats. El Reserva Real és un vi amb estructura on el seu potencial d’envelliment, més que per l’acidesa es cerca a través dels seus tanins.

Vins Antologia Miguel Torres

!--akiadsense-->

El següent vi ha estat el Grans Muralles 2016. Aquest vi està caracteritzat per la singularitat del seu terrer, una finca de sòls pedregosos de llicorella i granit situada just al costat del Monestir de Poblet i que el seu nom fa referencia a les muralles que el protegien i per la singularitat del seu cupatge, on intervenen varietats com la garnatxa, la carinyena i la monestrell però també varietats recuperades per Família Torres com la garró i la Querol. És un vi de caràcter mediterrani, intens, afruitat, amb la fusta molt ben integrada i amb presencia d’aromes balsàmiques que ens transporten al sotabosc mediterrani.

El tast s’ha acabat amb la segona anyada del Mas de la Rosa, la 2017. Vi procedent d’una emblemàtica i vertiginosa finca de vinyes velles, de més de 80 anys, situada a Porrera a la comarca del Priorat. El pendent de la finca obliga a fer una viticultura heroica on els mitjans mecànics no hi tenen cabuda. Cupatge de garnatxa i carinyena, que es complementa amb picapoll. És un vi elaborat fugint de l’estil més clàssic del Priorat, amb poca extracció i buscant un perfil més lleuger on predomini la frescor.

Nous projectes

L’acte s’ha acabat amb un repàs dels projectes que Família Torres ha anat desenvolupant fins ara:

Plantació de vinya de la varietat recuperada Forcada a La Llacuna, a la comarca de l’Anoia, amb la recuperació dels murs de pedra seca de la finca de Les Escostes. Uns treballs fets en un jaciment arqueològic prop d’aquesta finca han deixat evidencies que fa 2.300 anys ja es feia viticultura a la zona.

Al Priorat, Família Torres ha adquirit la finca coneguda com els Tossals al poble de Porrera, una de les zones més altes de la població. En aquesta finca de 20 ha. hi tenen plantades 1,5 ha. en coster de les varietats garnatxa, carinyena, picapoll i la varietat experimental garró.

Pel que fa al canvi climàtic, el celler ha complert els objectius que s’havien fixat, reduint l’any 2019 el 30% d’emissions de CO2 respecte a l’any 2018. Els nous objectius de Familia Torres en aquesta matèria són una reducció de les emissions de CO2 del 55% per l’any 2030 i convertir-se en un celler de zero emissions l’any 2050. Entenen que per aconseguir-ho cal redefinir la viticultura orgànica per tal d’eliminar-ne les emissions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa