VadeVi
Noves anyades dels vins d’antologia de Família Torres
  • CA

Com ja és tradicional en aquesta època de l’any, Família Torres ha presentat les noves anyades dels vins de la col·lecció Antologia Miguel Torres, que són els vins més emblemàtics que elabora aquest històric celler. El tast ha estat conduit pel director general del la marca, Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la família, i Josep Sabarich, director tècnic del celler.

En la presentació del tast, Miguel Torres ha volgut fer èmfasi en l’aposta que la Família Torres fa per la viticultura regenerativa, com la única opció per garantir un futur sostenible per la vinya i ha anunciat que han decidit elevar els seus objectius per convertir el 100% de la seva superfície de vinya plantada a l’agricultura regenerativa en el termini d’uns 10 anys.

En una tendència que ja s’ha pogut anar apreciant en les darreres anyades, en cadascun dels vins d’aquesta exclusiva col·lecció es va reflectint cada vegada més el caràcter varietal i la influència del terrer on es troben les vinyes. “La nostra obsessió més gran amb aquests vins és respectar l’expressió de la vinya i de l’anyada”, ha proclamat Miguel Torres durant la presentació

El director tècnic del celler, Josep Sabarich, ha explicat el treball que duen a terme en la selecció dels llevats que fermenten els vins. Amb l’objectiu d’aprofitar la diversitat i riquesa de llevats salvatges que es troben en les pell dels raïms no només es centren en les llevats més clàssics, els del gènere saccharomyces cerevisiae, sinó analitzen tota la diversitat de llevats que té cada varietat de raïm en cada finca, per fer-ne una selecció àmplia que els proporcioni sistemes més rics per dur a terme les fermentacions.

Presentació de les noves anyades dels vins d’antologia Família Torres | Foto de Jordi Elias

Sabarich també ha comentat que “cada cop fem menys fermentacions malolàctiques i reduïm la criança en roure perquè l’aportació de la fusta sigui molt més subtil”.

El tast de les noves anyades ha començat amb el Milmanda 2018, el monovarietal de chardonnay elaborat a la DO Conca de Barberà. La finca Milmanda és una de les que està en plena conversió cap a l’agricultura regenerativa. Els grans de raïm entren sencers a la premsa i només s’utilitza la primera fracció del most flor. La fermentació comença en dipòsits d’inox i acaba en botes on també fa la fermentació malolàctica, però no completa, ja que quan porta un 20% l’aturen, guanyant d’aquesta manera més untuositat en la textura. El resultat és un vi afruitat amb una acidesa ben viva que actua com a espina dorsal del vi, li atorga frescor i li dona tensió en el pas de boca i li assegura una gran capacitat de guarda. La criança en bota està molt ben integrada. Cada anyada d’aquest vi guanya en finor en detriment de la potencia.

El segon vi en tastar ha estat el Mas La Plana 2017, un dels vins més històrics del celler. La primera anyada comercial d’aquest vi va ser la 1970. Aquest vi és un monovarietal de cabernet sauvignon, que si som estrictes hauríem de dir que és vi cupatge de diversos vins monovarietals de cabernet sauvignon. Es fan vinificacions per separat de cada parcel·la de la finca i es treballen en diferents recipients per fermentar i madurar el vi: inoxidable, botes de roure i dipòsits de ciment. El vi final fa una criança en botes de roure francès, un 60% de les quals són noves, durant 18 mesos. El Mas La Plana 2017 és un vi molt rodó i equilibrat. Les notes provinents de la criança estan molt ben integrades, aportant aromes d’espècies dolces al conjunt gustatiu del vi, dominat per les notes de fruites vermelles madures i unes delicades notes balsàmiques.

En tercer lloc s’ha tastat el Reserva Real 2017, un vi provinent de la finca Les Arnes de Sant Quintí de Mediona, al Penedès, un dels pocs indrets d’aquesta comarca on s’hi troben pissarres. Les característiques de l’anyada 2017 marcada per la sequera i per un menor rendiment van determinar que en el seu cupatge, sempre majoritari de Cabernet Sauvignon, hi hagués més proporció de cabernet franc que de merlot. Vi de perfil molt clàssic, on s’hi pot apreciar una bona frescor gràcies a la seva acidesa capaç d’equilibrar el seu grau alcohòlic.

En quart lloc s’ha tastat el Grans Muralles 2017. Elaborat amb varietats com la garnatxa, la carinyena i la monestrell però també amb les noves varietats recuperades per Família Torres com la garró i la Querol, en una finca de sòls pedregosos de llicorella i granit. Aquesta anyada ha estat marcada per unes temperatures per sota de la mitjana i per una caiguda del rendiment de la vinya del 40%. En ser una anyada seca s’ha donat més protagonisme a la carinyena. És un vi intens, afruitat, amb la fusta molt ben integrada i amb presencia d’aromes balsàmiques.

El tast ha finalitzat amb el Mas de la Rosa, la 2018, la tercera anyada d’aquest vi, procedent d’una de les finques de vinyes velles, més de 80 anys, més emblemàtiques de Porrera, a la comarca del Priorat. La 2018 va ser una molt bona anyada al Priorat, amb temperatures fresques i pluges durant el període vegetatiu, que van afavorir una maduració lenta i gradual dels ceps. En ser una anyada fresca la carinyena domina en el cupatge, amb un 60%, sobre la garnatxa, que representa un 40%. Com en les anyades anteriors és un vi defuig l’estil més clàssic del Priorat, amb poca extracció i buscant un perfil més lleuger on predomini la frescor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa