En el marc de la cimera pel Canvi Climàtic 2015 el president dels Estats Units, Barak Obama i el francès François Hollande van sopar amb Galateo 2013 de Banyuls, segons ha informat France 3 Pays Catalan.

El sopar es va fer a un prestigiós restaurant de París, L’Ambroisie i a l’hora de les postres, van prendre aquest vi dolç de la Catalunya Nord.

Aquest tipus de vi de Banyuls que té una denominació d’origen protegida (AOC Appepellation d’Origine Contrôlée) marida molt bé amb la xocolata i té molt d’èxit arreu de França.

En aquesta ocasió es va escollir Banyuls Galateo 2013 del celler Coume del Mas.

El seu propietari i enòleg, Philippe Gard, en declaracions a Vadevi.cat, assegura que “aquest és un gran reconeixement a la feina que fem des de fa 20 anys”.

“Estic content”, diu Gard, “perquè segurament ara vendrem més als Estats Units, però sobretot estic molt content pels nostres clients. Per ells ha de ser també un honor que el vi que compren sigui el que es tria per a grans personalitats”.

L’enòleg assegura que el seu és segurament un vi de Banyuls “modern”. Diu que la manera de fer és una mica diferent de la resta, que potser el procediment s’assembla més a la precisió de l’elaboració dels vins secs.

Així i tot, cal recordar que per a l’elaboració dels vins dolços la normativa és molt àmplia, com passa amb els vermuts. I també com amb els vermuts com que cada celler té la seva pròpia manera de fer el secretisme està a l’ordre del dia.

Lluís Tolosa, autor del llibre La garnatxa de l’Empordà i altres vins dolços"> ha explicat a Vadevi.cat que potser una de les característiques més consegudes, però no exclusives, dels vins de Banyuls és la criança a sol i serena.

">

“Contradient tots els preceptes del vi d’allunyar-lo de la llum i dels canvis de tempratura, el posen dins les damajoanes (garrafes de 16 litres) i el deixen mesos i mesos, a vegades fins a 5 anys a l’exterior”, diu Tolosa. Així passa d’estar a 1º o menys de temperatura fins arribar als 38º, amb el que experimenta un procés d’oxidació i caramelització i fins i tot d’evaporació.

Tolosa recorda que aquest procediment es fa també a l’Empordà. I va una mica més enllà quan assegura que “a banda i banda dels Pirineus, el sòl i el clima són els mateixos, les varietats de raïm són les mateixes i els mètodes d’elaboració de vi dolç són el mateixos. L’únic que no és igual és que a un cantó del Pirineu es venen 8 milions d’ampolles de vi dolç i a l’altra 80.000”.

Per Tolosa, “a França han sabut conservar, mantenir i impulsar un vi tradicional, com si fos un tresor i aquí simplement l’hem deixat perdre”.

En aquests moments el Banyuls Galateo 2013 que van prendre Obama i Hollande només es pot comprar a un establiment de Barcelona, La Vinícola, tot i que hores d’ara el tenen exhaurit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa