VadeVi
Oberta la convocatòria per la VIII Beca Emili Giralt Raventós

VINSEUM convoca la VIII Beca Emili Giralt Raventós amb la voluntat de promoure la investigació de temes vitivinícoles des de la vessant cultural i de fomentar la recerca d’aspectes socioculturals i històrics sobre la vinya i el vi. Amb aquesta beca el museu vol fomentar la implicació del sector del vi amb la cultura alhora que potenciar la seva imatge com a punt de referència nacional i internacional en quant a recerca i difusió del coneixement sobre les cultures del vi. La dotació de la beca és de 3.000€, gràcies a la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana.

El jurat de la present edició està integrat per:

  • Ramon Marrugat Cuyàs, filòleg i membre del Patronat de la Fundació Privada Mútua Catalana, que actuarà com a president del jurat.
  • Rosa Ros Massana, professora del Departament d’Economia de l’Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i membre del Centre de Recerca d’Història Rural.
  • Ramon Arnabat Mata, professor del Departament d’Història i Història de l’Art a la Universitat Rovira i Virgili.
  • Jordi Planas Maresma, professor del Departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial a la Universitat de Barcelona.
  • Núria Preixens Vidal, professora del Departament d’Història de l’Art i Història Social a la Universitat de Lleida.

El termini per a presentar sol·licituds finalitza el 5 de novembre de 2021. El projecte s’ha de dur a terme durant un any i els resultats de la recerca s’exposen públicament en un acte a l’auditori del museu. A més, i fruit de l’acord de col·laboració entre VINSEUM i la Universitat Rovira i Virgili, la col·lecció de llibres Cultures del Vi incorpora els treballs resultants de les successives beques Emili Giralt amb l’objectiu d’ajudar a la difusió de la recerca.

Trajectòria de la beca Emili Giralt

El VINSEUM convoca la beca Emili Giralt des de 2007. Els projectes guanyadors han estat diversos, tractant temes com Edició crítica del De Re Rustica de la Biblioteca Nacional de París, de la professora Maria Antònia Martí Escayol o Viticultura, desigualtat i conflicte agrari. La lluita per la terra a la Catalunya vitícola, 1900-1939, de l’historiador Raimon Soler.

L’anterior beca va recaure en la llicenciada en història Romina Marigó pel projecte El vi i el monaquisme femení en l’edat mitjana en territori català: el cas del monestir de Sant Daniel de Girona. Es tracta d’un projecte en clau de gènere, que
vol estudiar quin ha estat el paper dels monestirs femenins en la història de la vinya i el vi en època medieval a partir de l’estudi de la documentació conservada al monestir de Sant Daniel de Girona.

Emili Giralt Raventós és una figura molt reconeguda en la historiografia catalana contemporània. Va contribuir de forma determinant al desenvolupament de la història agrària i molt especialment de la història de la vitivinicultura als Països Catalans. Llicenciat el 1951 i deixeble de Jaume Vicens i Vives, va ser catedràtic d’Història Universal Moderna i Contemporània a la Universitat de València (1965-1971) i a la de Barcelona (des del 1971). Fundador i director del Centre d’Estudis d’Història Rural i de la revista Estudis d’Història Agrària, des del 1977, degà de la Facultat de Geografia i Història i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona (1992), entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa