VadeVi
Obre Raimat Natura, un espai natural protegit amb un centenar d’espècies de gran valor
  • CA

El celler Raimat obre al públic de forma gratuïta des d’aquest dissabte la seva finca, a 15km de Lleida, per compartir la gran riquesa natural que l’ha convertit en un reducte de biodiversitat excepcional. Anomenat Raimat Natura, és un espai de més de 700 hectàrees on conviuen centenars d’aus aquàtiques, rapinyaires en perill d’extinció, mamífers i les vinyes, totalment ecològiques. Els visitants poden descobrir aquest espai a peu o en bicicleta, recorrent els tres itineraris senyalitzats disponibles, o bé sobrevolar-lo des de l’aire amb un globus aerostàtic. Les opcions, però, encara són més, perquè també s’hi pot fer rutes guiades, marxa nòrdica, activitats d’orientació, llogar bicicletes elèctriques, etc. Per acabar, al centre d’interpretació de Raimat Natura, també es pot gaudir dels vins del celler, acompanyats de tapes de Km.0.

Durant l’acte d’inauguració de Raimat Natura, que ha comptat amb la presència del paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo; i la presidenta de l’entitat municipal descentralitzada de Raimat, Ainhoa Casabon, el director del celler, Joan Esteve, ha destacat que “durant dècades hem preservat aquest espai i hem demostrat que podem conrear la vinya i respectar i cuidar alhora el seu entorn, els hàbitats i les espècies que hi viuen. Avui tenim un espai natural únic a Europa, amb aus pràcticament desaparegudes que venen a viure i a criar a Raimat. Un tresor natural a 10 minuts de Lleida que havíem de compartir amb tothom que estima la natura.”

El CEO de Raventós Codorníu, Sergio Fuster, ha avançat que el somni de l’empresa és que tots els seus cellers puguin comptar amb projectes semblants aquest, explicant que “Raimat és la capdavantera, un model en sostenibilitat a tot l’Estat que ja elabora el 100% dels seus vins de forma ecològica. Però el nostre compromís és clar: seguir el seu model a tots els nostres cellers i que en pocs anys totes les nostres vinyes siguin ecològiques. Podríem haver triat fer només vi, però vam escollir fer realitat projectes com Raimat Natura i ser fidels al nostre propòsit: donar valor a la terra.”

Brindis durant la inauguració de Raimat Natura | Raventós Codorníu
Brindis durant la inauguració de Raimat Natura | Raventós Codorníu

Raimat, refugi privilegiat d’aus

La finca de Raimat ha esdevingut una de les zones més interessants de Catalunya per observar aus, gràcies al seu clima i les seves zones humides però també perquè és un lloc segur, on les aus troben aliment i on no s’utilitza cap insecticida. Així, Raimat s’ha convertit en refugi i lloc de cria de rapinyaires i aus aquàtiques de tota mena. Destaquen les àligues cuabarrades –en perill d’extinció–, les arpelles –hivernen a Raimat i crien als canyissars– i els milans reials, un rapinyaire en perill d’extinció a Europa i de què entre 50 i 60 exemplars hivernen a la zona. 

Al voltant del pantà s’hi instal·la una gran varietat d’espècies que només es troben a zones com el Delta de l’Ebre, els Aiguamolls de l’Empordà o l’Estany d’Ivars. A l’hivern arriben aus migratòries com ara els ànecs cullerot –Raimat és la zona interior de Catalunya on més hivernen– morells, cap roigs, ànecs cuallargs –difícils de veure– i fins a 15 espècies diferents.  A l’estiu, Raimat és zona de cria i reproducció d’espècies protegides com cabussons emplomallats, fotges, gallinetes d’aigua, bernats pescaires… Però no tot són ocells: als estanys també hi ha llúdrigues i tortugues de rierol, i l’ecosistema el completen conills, llebres, genetes, guineus i fagines, tot i que es mouen principalment de nit i són més difícils d’observar.

Raimat Natura ha suposat una inversió inicial de 250.000€ per a la senyalització dels itineraris, la instal·lació d’una passarel·la de fusta al voltant del pantà de la Clamor i la construcció del centre d’interpretació. En una primera fase, obrirà els dissabtes de nou del matí a nou del vespre i els diumenge de nou del matí a set de la tarda. Entre setmana, a més, s’hi faran visites organitzades per a escoles o altres grups. Raimat és un centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder en sostenibilitat i medi ambient, que ofereix vins d’alta qualitat sempre abanderats pel màxim respecte i conservació de l’entorn. El celler es remunta a 1914 quan Manel Raventós i Doménech, propietari de Codorníu, va comprar unes terres àrides i infèrtils i en va fer el que avui és la finca més gran d’Europa en mans d’una mateixa família. En un entorn únic, amb aigua procedent del desglaç del Pirineu, hi ha el celler Raimat, amb vinyes certificades com a sostenibles pel CCPI i en procés de conversió a ecològiques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa