VadeVi
Les òlibes tornen a volar a l’Heretat Segura Viudas
  • CA
Les òlibes tornen a l'Heretat Segura Viudas

!--akiadsense-->

Quatre polls d’òliba, criats en captivitat al Centre de Fauna de Camadoca, ja sobrevolen les finques de Segura Viudas. Es tracta d’una nova acció de l’Heretat en el marc del projecte de promoció de la diversitat de l’entorn en què participa com a entitat de custòdia de SEO-BirdLife. La cria mitjançant la tècnica de hacking consisteix en la col·locació dels polls en un niu artificial en el territori on en pretén reintroduir l’espècie.

Aquests polls han estat criats en captivitat en contacte amb adults de la seva espècie i són col·locats en el niu quan ja han superat la fase d’impressió o imprinting. L’equip de Segura Viudas en fa l’acompanyament i seguiment a diari i sense que se’l vegi, els proporciona aliment. Quan les òlibes puguin volar, es retirarà la reixa que actualment tapa la sortida del niu perquè les aus explorin l’entorn i hi puguin tornar quan ho desitgin. Allà hi continuaran trobant menjar fins que es pugui certificar que són autosuficients i es puguin incorporar plenament a l’ecosistema. Per la tendència natural d’aquestes aus a tornar al lloc on s’han criat per reproduir-se, s’espera que les òlibes romanguin en el territori i hi criïn en els pròxims anys, de manera que l’espècie s’estableixi a l’entorn de l’Heretat.

L’òliba, declarada Au del 2018 per SEO-BirdLife, és la única representant de la família dels titònids (Tytonidae) a tot el territori europeu i en els darrers anys les seves poblacions has minvat degut a diverses causes, entre elles, les transformacions de l’entorn rural (canvis en el cultius, abús de pesticides i pèrdua de llocs per nidificar). Aquestes aus nocturnes són clau per regular l’ecosistema gràcies a la seva dieta, basada sobretot en rosegadors i insectes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa